Viral Marketing, Top 9 FAQ’s

VEELGESTELDE VRAGEN VAN MARKETING MANAGERS

Meestgestelde vragen over viral marketing door marketing managers.

Wat is virale marketing en hoe werkt het?

Virale marketing is een soort marketingstrategie waarbij content wordt gemaakt die bedoeld is om snel te worden gedeeld en verspreid via online kanalen, zoals sociale media, blogs en e-mail. Dit type marketing is gebaseerd op het idee dat consumenten de content zullen delen met hun vrienden en volgers, die deze vervolgens zullen delen met hun eigen netwerken, enzovoort. Hierdoor kan de content snel een groot publiek bereiken, vaak tegen lage kosten en met weinig moeite van de kant van de marketeer.


Virale marketing kan effectief zijn omdat het gebruikmaakt van de kracht van sociale netwerken en de natuurlijke neiging van mensen om interessante of boeiende content met anderen te delen. Door content te creëren die interessant, grappig, informatief of anderszins opmerkelijk is, kunnen marketeers consumenten aanmoedigen om deze te delen met hun vrienden en volgers. Dit kan helpen om buzz en bekendheid voor het merk op te bouwen, en om verkeer en betrokkenheid bij de content te stimuleren.


Om succesvolle virale marketingcampagnes te creëren, moeten marketeers de kenmerken begrijpen van content die waarschijnlijk online zal worden gedeeld en verspreid. Dit omvat doorgaans content die interessant, informatief, grappig, verrassend of anderszins boeiend is. Marketeers moeten ook de kanalen en platforms identificeren waar hun doelgroep het meest waarschijnlijk te vinden is, en vervolgens content maken en promoten die goed geschikt is voor die kanalen. Bovendien moeten marketeers het succes van hun virale marketingcampagnes volgen en meten om vast te stellen wat werkt en wat niet, en indien nodig aanpassingen te maken.


Wat zijn de belangrijkste voordelen van virale marketing?

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van virale marketing waarvan marketingmanagers zich bewust moeten zijn. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:


 • Lage kosten: Een van de grootste voordelen van virale marketing is dat het zeer kosteneffectief kan zijn. Door gebruik te maken van de kracht van sociale netwerken en de natuurlijke neiging van mensen om interessante content te delen, kunnen marketeers tegen relatief lage kosten een groot publiek bereiken. Dit kan met name gunstig zijn voor kleine bedrijven en startups met beperkte marketingbudgetten.

 • Hoge betrokkenheid: Virale marketing kan een effectieve manier zijn om met consumenten in contact te komen en relaties met hen op te bouwen. Door content te creëren die interessant, informatief of vermakelijk is, kunnen marketeers consumenten aanmoedigen om deze te delen met hun vrienden en volgers. Dit kan helpen om de betrokkenheid bij het merk te vergroten en buzz rond het product of de dienst op te bouwen.

 • Merkbekendheid: Een ander belangrijk voordeel van virale marketing is dat het kan helpen om de bekendheid van het merk te vergroten. Aangezien de content wordt gedeeld en verspreid via sociale netwerken, kan deze een groot en divers publiek bereiken, wat kan helpen om de bekendheid van het merk en zijn producten of diensten te vergroten.

 • Viraal effect: Een van de belangrijkste voordelen van virale marketing is dat het een sneeuwbaleffect kan hebben, waarbij de content snel wordt gedeeld en verspreid via online netwerken. Dit kan helpen om verkeer en betrokkenheid bij de content te stimuleren, en om buzz en bekendheid voor het merk te genereren.

Over het algemeen zijn er veel voordelen van virale marketing waarvan marketingmanagers zich bewust moeten zijn. Door deze voordelen te begrijpen, kunnen marketingmanagers effectief gebruikmaken van virale marketing om hun doelgroep te bereiken en hun marketingdoelstellingen te bereiken.


Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en risico’s van virale marketing?

Hoewel virale marketing een effectieve marketingstrategie kan zijn, zijn er ook verschillende belangrijke uitdagingen en risico’s waar marketingmanagers zich bewust van moeten zijn. Enkele van de belangrijkste uitdagingen en risico’s zijn:


 • Controleverlies: Een van de belangrijkste uitdagingen van virale marketing is dat wanneer de content eenmaal online is gedeeld, het moeilijk kan zijn om te controleren hoe deze wordt gebruikt en geïnterpreteerd. Dit kan ertoe leiden dat de content wordt gedeeld op manieren die de marketeer niet had verwacht, wat schadelijk kan zijn voor het merk.

 • Negatieve aandacht: Een ander potentieel risico van virale marketing is dat de content negatieve aandacht of terugslag kan trekken. Dit kan gebeuren als de content wordt gezien als aanstootgevend, misleidend of anderszins ongepast. Dit kan de reputatie van het merk schaden en het herstel bemoeilijken.

 • Beperkt bereik: Een andere potentiële uitdaging van virale marketing is dat de content mogelijk niet een voldoende breed publiek bereikt om effectief te zijn. Dit kan gebeuren als de content niet breed wordt gedeeld, of als deze alleen binnen een klein en beperkt netwerk wordt gedeeld. Om succesvol te zijn, moeten virale marketingcampagnes een groot en divers publiek bereiken.

 • Moeilijkheid om succes te meten: Een andere uitdaging van virale marketing is dat het moeilijk kan zijn om het succes van de campagne te meten. In tegenstelling tot andere vormen van marketing, waarbij het succes kan worden gevolgd met behulp van statistieken zoals websiteverkeer en verkoop, kan het moeilijk zijn om de impact van virale marketing op het merk te bepalen. Dit kan het moeilijk maken om de campagne te optimaliseren en de effectiviteit ervan te verbeteren.

Al met al kan virale marketing een effectieve marketingstrategie zijn, maar er zijn ook verschillende uitdagingen en risico’s waar marketingmanagers zich bewust van moeten zijn. Door deze uitdagingen en risico’s te begrijpen, kunnen marketingmanagers stappen ondernemen om ze te verminderen en ervoor te zorgen dat hun virale marketingcampagnes succesvol zijn.


Hoe creëer je content die waarschijnlijk viraal gaat?

Het creëren van content die waarschijnlijk viraal gaat, is geen exacte wetenschap, maar er zijn verschillende belangrijke factoren waarmee marketingmanagers rekening kunnen houden om de kans op succes te vergroten. Enkele van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden, zijn:


 • Maak het interessant: een van de belangrijkste factoren die ervoor kunnen zorgen dat content viraal gaat, is dat het interessant of boeiend is. Dit betekent dat de content de aandacht van het publiek moet trekken en ervoor moet zorgen dat ze deze met anderen willen delen. Dit kan worden bereikt door verschillende tactieken, zoals het gebruik van humor, verrassing of andere emotionele triggers.

 • Maak het informatief: Een andere factor die content viraal kan maken, is dat het informatief is. Dit betekent dat de content het publiek waardevolle informatie biedt die ze kunnen gebruiken of delen met anderen. Dit kan worden bereikt door content te creëren die relevant en actueel is en die inspeelt op de behoeften en interesses van de doelgroep.

 • Maak het deelbaar: om content viraal te laten gaan, moet het voor het publiek gemakkelijk te delen zijn. Dit betekent dat de content goed moet passen bij de kanalen en platformen waar het publiek het meest waarschijnlijk te vinden is. Als de doelgroep zich bijvoorbeeld op sociale media bevindt, moet de content zo zijn ontworpen dat deze gemakkelijk kan worden gedeeld op sociale mediaplatforms.

 • Versterk de content: als de content eenmaal is gemaakt, is het belangrijk om deze te promoten en te versterken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dit kan via verschillende tactieken, zoals het gebruik van betaalde advertenties, influencer-marketing en andere vormen van promotie. Door de content te versterken, kunnen marketingmanagers de kans vergroten dat deze door een groot publiek wordt gezien en gedeeld.

Over het algemeen vereist het maken van content die waarschijnlijk viraal gaat een combinatie van interessante, informatieve en deelbare content, evenals effectieve promotie en versterking. Door deze strategieën te volgen, kunnen marketingmanagers de kans vergroten dat hun content viraal gaat en de gewenste resultaten behaalt.


Hoe meet je het succes van een virale marketingcampagne?

Het succes van een virale marketingcampagne meten kan een uitdaging zijn, omdat het moeilijk te voorspellen is hoe de content online zal worden gedeeld en verspreid. Er zijn echter verschillende belangrijke statistieken die marketingmanagers kunnen gebruiken om het succes van hun virale marketingcampagnes bij te houden. Enkele van de belangrijkste maatstaven waarmee je rekening moet houden, zijn:


 • Betrokkenheid bij sociale media: een van de belangrijkste maatstaven voor het meten van het succes van een virale marketingcampagne is betrokkenheid bij sociale media. Dit kunnen statistieken zijn zoals het aantal keren gedeeld, vind-ik-leuks, opmerkingen en andere interacties met de content op sociale-mediaplatforms. Door deze statistieken bij te houden, kunnen marketingmanagers inzicht krijgen in hoe goed de content resoneert met het publiek en of deze op grote schaal wordt gedeeld.

 • Websiteverkeer: Een andere belangrijke maatstaf voor het meten van het succes van een virale marketingcampagne is het websiteverkeer. Door het aantal bezoekers van de website bij te houden, kunnen marketingmanagers bepalen of de virale marketingcampagne verkeer en betrokkenheid bij de website genereert.

 • Verkoopstatistieken: voor campagnes die gericht zijn op het stimuleren van de verkoop, is het belangrijk om statistieken bij te houden, zoals het aantal verkopen, inkomsten en andere maatstaven voor succes. Door deze statistieken bij te houden, kunnen marketingmanagers bepalen of de virale marketingcampagne daadwerkelijk conversies en inkomsten genereert.

 • Merksentiment: Een andere belangrijke maatstaf voor het meten van het succes van een virale marketingcampagne is het merksentiment. Dit kan worden gemeten door de toon en het sentiment van conversaties over het merk op sociale media en andere online platforms te volgen. Door merksentiment bij te houden, kunnen marketingmanagers inzicht krijgen in hoe de campagne de reputatie van het merk beïnvloedt.

Over het algemeen zijn er veel verschillende statistieken die marketingmanagers kunnen gebruiken om het succes van een virale marketingcampagne te meten. De specifieke statistieken die worden gebruikt, zijn afhankelijk van de doelen en doelstellingen van de campagne, evenals de doelgroep en andere factoren.


Wat zijn de belangrijkste tactieken en strategieën voor het promoten en versterken van een virale marketingcampagne?

Zodra een virale marketingcampagne is gemaakt, is het belangrijk om de content te promoten en te versterken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Er zijn verschillende belangrijke tactieken en strategieën die marketingmanagers kunnen gebruiken om een virale marketingcampagne te promoten en te versterken, waaronder:


 • Betaalde reclame: een van de belangrijkste tactieken voor het promoten en versterken van een virale marketingcampagne is betaalde reclame. Door platforms zoals Facebook, Google en andere online advertentienetwerken te gebruiken, kunnen marketeers de content richten op de specifieke doelgroep die ze willen bereiken. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van de content te vergroten en het verkeer en de betrokkenheid ermee te stimuleren.

 • Influencer-marketing: een andere effectieve tactiek voor het promoten en versterken van een virale marketingcampagne is influencer-marketing. Door samen te werken met influencers die een grote en betrokken aanhang hebben, kunnen marketeers hun publiek gebruiken om de content te promoten en het bereik ervan te vergroten. Dit kan een effectieve manier zijn om een groot en divers publiek te bereiken en om geloofwaardigheid en vertrouwen voor het merk op te bouwen.

 • Promotie via sociale media: platforms voor sociale media kunnen een effectieve manier zijn om een virale marketingcampagne te promoten en te versterken. Door tactieken zoals hashtags, wedstrijden en andere promoties te gebruiken, kunnen marketeers hun volgers en andere gebruikers aanmoedigen om de content te delen en het bereik te vergroten. Dit kan helpen om buzz en bekendheid voor het merk op te bouwen, en om verkeer en betrokkenheid bij de content te stimuleren.

 • Public relations: Public relations kan ook een effectieve tactiek zijn om een virale marketingcampagne te promoten en te versterken. Door met journalisten en andere mediakanalen samen te werken, kunnen marketeers dekking voor de campagne verzekeren en de zichtbaarheid ervan vergroten. Dit kan een krachtige manier zijn om een groot en divers publiek te bereiken en geloofwaardigheid en vertrouwen voor het merk op te bouwen.

Over het algemeen zijn er veel verschillende tactieken en strategieën die marketingmanagers kunnen gebruiken om een virale marketingcampagne te promoten en te versterken. De specifieke tactieken en strategieën die worden gebruikt, zijn afhankelijk van de doelen en doelstellingen van de campagne, evenals de doelgroep en andere factoren.


Hoe integreer je virale marketing met andere marketinginspanningen?

Om effectief te zijn, moet virale marketing worden geïntegreerd met andere marketinginspanningen om de impact en het bereik te maximaliseren. Enkele belangrijke strategieën voor het integreren van virale marketing met andere marketinginspanningen zijn:


 • Afstemming met algemene marketingstrategie: Een van de belangrijkste strategieën voor het integreren van virale marketing met andere marketinginspanningen is om het af te stemmen op de algemene marketingstrategie. Dit betekent dat de doelen en doelstellingen van de virale marketingcampagne consistent moeten zijn met de bredere marketingdoelen en -doelstellingen. Door de virale marketingcampagne af te stemmen op de algemene marketingstrategie, kunnen marketeers ervoor zorgen dat deze consistent en effectief is.

 • Gebruik consistente branding en messaging: Een andere belangrijke strategie voor het integreren van virale marketing met andere marketinginspanningen is het gebruik van consistente branding en messaging. Dit betekent dat de virale marketingcampagne dezelfde visuele en verbale branding moet gebruiken als andere marketinginspanningen, om een consistent en samenhangend merkimago te behouden. Door consistente branding en berichtgeving te gebruiken, kunnen marketeers ervoor zorgen dat de virale marketingcampagne wordt geïntegreerd met andere marketinginspanningen en de algemene merkboodschap versterkt.

 • Maak gebruik van andere marketingkanalen: een andere effectieve strategie voor het integreren van virale marketing met andere marketinginspanningen is het benutten van andere marketingkanalen. Marketeers kunnen bijvoorbeeld de virale marketingcampagne promoten via e-mailmarketing, advertenties op sociale media en andere kanalen. Dit kan helpen om het bereik en de impact van de campagne te vergroten en het verkeer en de betrokkenheid bij de content te stimuleren.

 • Resultaten volgen en meten: Ten slotte is het belangrijk om te volgen en te meten.

Wat zijn enkele voorbeelden van succesvolle virale marketingcampagnes?

Er zijn in de loop der jaren veel succesvolle virale marketingcampagnes geweest in een breed scala van industrieën en sectoren. Enkele voorbeelden van succesvolle virale marketingcampagnes zijn:

 • Old Spice “The Man Your Man Could Smell Like”-campagne: In 2010 lanceerde Old Spice een virale marketingcampagne met een charmante en humoristische woordvoerder die mannen aanmoedigde om “ruiken als een man, man” en gebruik producten van Old Spice. De campagne omvatte een reeks video’s die op grote schaal werden gedeeld op sociale media en hielp de naamsbekendheid en verkoop van Old Spice te vergroten.

 • Dollar Shave Club “Our Blades Are F***ing Great”-campagne: In 2012 lanceerde Dollar Shave Club een virale marketingcampagne met een humoristische video die het bedrijf en zijn producten introduceerde. De video werd op grote schaal gedeeld op sociale media en andere online kanalen, en hielp om het verkeer en de verkoop voor Dollar Shave Club te stimuleren.

 • Blendtec “Will it blend?” campagne: In 2006 lanceerde Blendtec een virale marketingcampagne met een reeks video’s die lieten zien dat de blenders van het bedrijf een verscheidenheid aan ongebruikelijke items mixen, zoals iPhones en golfballen. De video’s werden veel gedeeld op sociale media en andere online kanalen en hielpen bij het vergroten van de naamsbekendheid en verkoop van Blendtec.

 • GoPro “Live the Moment”-campagne: In 2014 lanceerde GoPro een virale marketingcampagne met een reeks video’s die mensen lieten zien die GoPro-camera’s gebruikten om spannende en avontuurlijke momenten vast te leggen. De video’s werden op grote schaal gedeeld op sociale media en andere online kanalen, en ze hielpen de naamsbekendheid en verkoop van GoPro te vergroten.

Over het algemeen zijn er veel voorbeelden van succesvolle virale marketingcampagnes waar marketingmanagers van kunnen leren. Door deze voorbeelden te bestuderen, kunnen marketingmanagers inzicht krijgen in de tactieken en strategieën die een virale marketingcampagne tot een succes kunnen maken.


Hoe kan ik het belang van virale marketing aan mijn baas uitleggen?

Als marketingmanager kun je het belang van virale marketing aan je baas uitleggen door de belangrijkste voordelen en voordelen van dit type marketingstrategie te benadrukken. Enkele belangrijke punten om te overwegen zijn:


 • Virale marketing is kosteneffectief: een van de belangrijkste voordelen van virale marketing is dat het zeer kosteneffectief kan zijn. Door gebruik te maken van de kracht van sociale netwerken en de natuurlijke neiging van mensen om interessante content te delen, kunnen marketeers tegen relatief lage kosten een groot publiek bereiken. Dit kan met name gunstig zijn voor kleine bedrijven en startups met beperkte marketingbudgetten.

 • Virale marketing kan een hoge betrokkenheid stimuleren: een ander belangrijk voordeel van virale marketing is dat het een effectieve manier kan zijn om met consumenten in contact te komen en relaties met hen op te bouwen. Door content te creëren die interessant, informatief of vermakelijk is, kunnen marketeers consumenten aanmoedigen om deze te delen met hun vrienden en volgers. Dit kan helpen om de betrokkenheid bij het merk te vergroten en buzz rond het product of de dienst op te bouwen.

 • Virale marketing kan de naamsbekendheid vergroten: Een ander belangrijk voordeel van virale marketing is dat het kan helpen de bekendheid van het merk te vergroten. Aangezien de content wordt gedeeld en verspreid via sociale netwerken, kan deze een groot en divers publiek bereiken, wat kan helpen om de bekendheid van het merk en zijn producten of diensten te vergroten.

 • Virale marketing kan een viraal effect hebben: een van de belangrijkste voordelen van virale marketing is dat het een sneeuwbaleffect kan hebben, waarbij de content snel wordt gedeeld en verspreid via online netwerken. Dit kan helpen om verkeer en betrokkenheid bij de content te stimuleren, en om buzz en bekendheid voor het merk te genereren.

Over het algemeen zijn er veel redenen waarom virale marketing een belangrijke en effectieve marketingstrategie kan zijn. Door deze voordelen te benadrukken en uit te leggen hoe virale marketing kan helpen om de marketingdoelstellingen te bereiken, kunnen marketingmanagers hun baas overtuigen van het belang van deze vorm van marketing.

Betaalde Aandacht

Innovatieve reclame voor een digitale wereld. Hoe zorg je ervoor dat mensen geïnteresseerd raken in je merk in een tijd van adblockers, een korte aandachtsspanne en een enorm aantal opties? Paid Attention (2015) vertelt over hoe het medialandschap snel verandert en beschrijft manieren om succesvol

Lees verder »

Buyer Persona’s

Hoe je inzicht krijgt in de verwachtingen van je klant, je marketingstrategieën op elkaar afstemt en meer klanten binnenhaalt. Verkopen aan mensen die je niet goed kent, is moeilijk. Buyer Personas (2015) geeft je de tools die je nodig hebt om de motivaties, eigenaardigheden en

Lees verder »

Alle marketeers zijn leugenaars

De underground klassieker die uitlegt hoe marketing echt werkt – en waarom authenticiteit de beste marketing van allemaal is. Het boek All marketers are liars van Seth Godin legt uit hoe de marketingwereld werkt – en waarom authenticiteit de beste marketing van allemaal is. Het

Lees verder »

Vragen / Feedback

Pagina: Viral Marketing, Top 9 FAQ’s

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.