We zijn allemaal marketeers

Go-To-principes om je te helpen iets op de markt te brengen als een marketeer.

We’re All Marketers (2019) geeft een goed overzicht van de strategieën en ideeën die de wereld van digitale marketing aansturen. Deze tips kunnen de manier veranderen waarop je over marketing denkt, of je nu een klein bedrijf of een groot bedrijf runt, of gewoon geïnteresseerd bent in hoe ideeën online worden verkocht.

Onze samenvatting van het boek We’re all marketers van Nico de Bruyn:

 

Intro

Waarom? Leer de principes van digitale marketing en zorg ervoor dat je merk zich onderscheidt van de rest.

Rond 2008 was er een ernstige economische recessie en bedrijven aarzelden om geld uit te geven op het onbewezen gebied van digitale marketing. Maar in de jaren daarna is het duidelijker geworden dat bedrijven hun aandacht op internet en sociale media moeten richten om de aandacht van de hedendaagse consument te trekken.

Er zijn duidelijke tekenen dat marketing eindelijk de overstap naar digitaal heeft gemaakt. In 2017 werd $ 77,3 miljard uitgegeven aan digitale marketing. Dit was de eerste keer dat dit aantal hoger was dan de $ 72 miljard die datzelfde jaar aan tv-advertenties werd uitgegeven.

Maar het opwindende is dat je geen mega budget nodig hebt om je bedrijf online succesvol op de markt te brengen. Om een goede digitale marketeer te zijn, hoef je alleen maar je doelgroep te onderzoeken en erachter te komen op wat voor soort content ze op dit moment reageren. Vervolgens kun je je aandacht richten op het creëren van boeiende marketingcontent op basis van je bevindingen. Of je nu blogposts, podcasts of video’s maakt, je hebt waarschijnlijk al de tools die je nodig hebt om je merk op een goedkope en effectieve manier te promoten.

In dit artikel ontdek je:

  • waarom Chick-fil-A nooit hamburgers zal verkopen,
  • hoe Vans-schoenen een onderdeel van de cultuur zijn geworden,
  • hoe Nike ervoor zorgt dat klanten blijven terugkomen door ze gratis diensten aan te bieden.
 
 

#1 We zijn nu allemaal marketeers door de opkomst van sociale media en online reviews.

Wanneer je een nieuw restaurant wilt proberen of naar de film wilt gaan, waarom beslis je dan waar je heen gaat of wat je wilt zien? Veel mensen kiezen een paar opties en kijken dan naar sites als Yelp of Rotten Tomatoes om te zien wat andere mensen ervan vinden.

En als je sociale mediasites zoals Twitter, Facebook of Instagram gebruikt, is de kans groot dat de meningen van de mensen die je volgt van invloed zijn op jouw beslissingen, net zoals jouw meningen van invloed zijn op de mensen die jou volgen. Kortom, tegenwoordig zijn we allemaal marketeers.

Bedrijven hebben de afgelopen tien jaar de kracht van sociale media gezien om de verkoop te beïnvloeden en wat mensen ervoor kiezen om te kopen groeien. Het tijdschrift Forbes deed in 2012 een onderzoek onder 20.000 mensen in de VS en het VK. Van de ondervraagden zei 81 procent dat hun aankoopbeslissingen werden beïnvloed door hun vrienden en familie, en 78 procent zei dat sociale media hetzelfde deden.

Dus als je een goede marketeer wilt zijn, moet je weten dat mensen, niet platforms, tegenwoordig kopers beïnvloeden. Als je dit eenmaal begrijpt, kun je mensen rechtstreeks gaan targeten en profiteren van de gratis advertenties die via mond-tot-mondreclame komen.

Dit soort sociale marketing kun je niet kopen; je moet het verdienen door relaties op te bouwen met potentiële klanten, hun vertrouwen te winnen en ze zowel voor de hand liggende als echte waarde te geven.

De oude manieren van marketing voor een groot aantal mensen werken niet meer. Massamarketing probeert zoveel mogelijk klanten te bereiken. Vroeger werkte dit goed toen mensen niet zoveel verschillende soorten media hadden om te consumeren, maar nu zijn er zoveel opties en zoveel marketeers die de aandacht van mensen proberen te trekken dat dit niet zo effectief is. De beste manier om de aandacht van mensen te trekken, is dus rechtstreeks hun interesses aan te spreken.

Uiteindelijk gebruiken digitale marketeers bepaalde methoden om klanten te krijgen die bij hen blijven en anderen over hun producten of diensten willen vertellen. In dit artikel zullen we deze methoden gaan bekijken en uitzoeken hoe je ze kunt gebruiken om je bedrijf te helpen.


#2 Voor online marketing moet je je merk kennen en je niche vinden.

Wat je ook verkoopt, je merk begrijpen is een van de eerste dingen die je moet doen.

Elk merk dat het goed doet, is meer dan alleen een naam en een logo. Het is ook een persoonlijkheid, een geest of een bepaalde kwaliteit waarmee je zich onderscheidt van je concurrenten.

Beschouw de Dollar Shave Club als voorbeeld. In eerste instantie was het gewoon een bedrijf dat scheermesjes tegen een goede prijs wilde verkopen. Maar toen zette het bedrijf een grappige advertentiecampagne uit met de slogan “Onze messen zijn verdomd geweldig!” en een video van een baby die het hoofd van een man scheert, die viraal ging.

Zou een betrouwbaar bedrijf als Bed Bath & Beyond deze slogan kunnen gebruiken? Nee, natuurlijk niet, en daarom werkte het zo goed. Deze sarcastische advertentie hielp bij het definiëren van het merk Dollar Shave Club, en het werkte goed omdat het marketingteam wist dat hun doelgroep graag grappige virale video’s deelt. Na het plaatsen van een advertentie ontving het bedrijf 12.000 bestellingen in slechts 48 uur.

Het kan het verschil maken in de wereld om je merk te begrijpen en duidelijk te definiëren. Het definiëren van je merk en het vinden van je niche kunnen hand in hand gaan.

In tegenstelling tot massamarketing met een groot budget, probeert digitale marketing niet iedereen aan te spreken. In plaats daarvan vindt het een niche en komt het vervolgens met een sterke boodschap die een bepaald type klant zal aanspreken. Dit betekent precies weten wie je doelgroep is en hen vervolgens vertellen waar je merk voor staat en wat voor waarde het biedt.

Het is waardevol om je te concentreren op je niche en één ding heel goed te doen. Zie het zo: niemand wacht op een lange lijst en betaalt veel geld om naar een huisarts te gaan, toch? Maar dit is wat mensen doen als ze een gespecialiseerde arts willen zien. Met andere woorden, een expert zijn loont. Dus probeer in plaats van veel dingen goed te doen, één ding heel goed te doen.

Denk aan de restaurantketen Chick-fil-A. Hoewel ze bekend staan om hun sandwiches met kip, hadden ze gemakkelijk de markt voor cheeseburgers kunnen betreden. Maar in plaats daarvan concentreren ze zich op het product waarvan ze weten dat hun klanten er dol op zijn en bouwen ze hun merk op met grappige advertenties met koeien die borden vasthouden met de tekst ‘eet meer kip’.

Bedenk dus waar je merk voor staat en zorg ervoor dat je boodschap die positie ondersteunt in plaats van afzwakt.


#3 Sterke merken hebben een plek in de cultuur en weten op een betekenisvolle manier verbinding te maken met hun klanten.

Culturele relevantie is een van de belangrijkste dingen die aankoopbeslissingen beïnvloeden. Veel mensen willen geassocieerd worden met merken die belangrijk zijn in hun cultuur, en zijn bereid daarvoor meer te betalen.

Vroeger konden alleen zeer grote bedrijven het zich veroorloven om dit bewustzijnsniveau te bereiken. Maar nu, dankzij internet, kunnen zelfs kleine merken genoeg aandacht krijgen om belangrijke onderdelen van de cultuur te worden. Dit betekent niet dat je met je nieuwe bedrijf moet proberen te concurreren met Coca-Cola of Nike. In plaats daarvan moet je je klanten vinden en deel gaan uitmaken van hun gemeenschap.

Neem Vans, dat al heel lang schoenen maakt. Vanaf het begin wilden de mensen die Vans begonnen, dat hun schoenen werden gezien als een manier om creativiteit uit te drukken en dingen anders te doen. Het merk begon in een enkele winkel in Anaheim, Californië. In de jaren zeventig begonnen skateboarders en BMX-fietsers in het gebied het merk te waarderen. Door hun evenementen te sponsoren, verstevigde Vans zijn plaats in deze gemeenschap. Tegenwoordig staat de naam Vans synoniem voor skate- en BMX-cultuur.

Dus je zou jezelf moeten afvragen: “Wie probeer ik te bereiken en waar hangen ze rond?” Hoe zorg ik ervoor dat ze me opmerken? Sponsoring en het houden van evenementen zijn geweldige manieren om je merk onder de aandacht van het publiek te houden en te laten zien dat het mensen samenbrengt.

Het is belangrijk om echt te zijn wanneer je een bericht voor je publiek schrijft. Doe niet alsof je iets bent dat je niet bent en maak geen beweringen over je product of dienst die je niet kunt houden. Eerlijk, open en echt zijn allemaal goedkope manieren om jezelf een krachtig concurrentievoordeel te geven.

Je boodschap moet niet alleen waar zijn, maar ook gaan over wat je wilt dat de klant uit de ervaring haalt, niet over de toeters en bellen van je product. Denk dus na over hoe je wilt dat mensen erover denken.

Denk aan een sportschool als voorbeeld. Als mensen erover nadenken om lid te worden van een fitnessclub, geven ze waarschijnlijk meer om het gevoel dat fit worden hen geeft dan om de apparatuur of de mensen die daar werken. Je moet aan dit soort resultaten denken wanneer je je bericht probeert te vinden. In het volgende punt gaan we dieper in op hoe we content kunnen maken die je boodschap overbrengt.


#4 Streef naar content die altijd bruikbaar is en een boodschap heeft, en gebruik de kracht van verhalen.

Als je eenmaal weet wat je merk is, wat je doelgroep is, wat je tegen ze wilt zeggen en hoe je ze kunt bereiken, is het tijd om content te maken die de aandacht van mensen trekt en hen helpt te begrijpen waar je merk om draait.

Er zijn twee manieren om je boodschap te laten horen ondanks alle ruis op internet: vertel een verhaal of wees iets dat altijd relevant zal zijn.

Evergreen-content zal over tien jaar nog steeds nuttig zijn, dus het is niet gebonden aan een actueel nieuwsbericht of trend. Een goede manier om tijdloos te blijven, is door video’s te maken of artikelen te schrijven over je waarden, de dingen die voor je persoonlijk belangrijk zijn en die je bedrijf hebben geïnspireerd of gestimuleerd.

Traditionele reclame heeft het cosmeticabedrijf Lush niet veel gekost. In plaats daarvan hebben ze hun verhaal verteld rond het idee dat ze de manier waarop de cosmetica-industrie werkt willen veranderen door producten te maken die dierproefvrij zijn en op een duurzame manier zijn gemaakt. Dit bericht heeft een groot aantal mensen bereikt die meer willen weten over hoe hun producten gemaakt worden. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het merk een van de grootste in de cosmetica-industrie is geworden.

Het succes van Lush laat zien dat als je je richt op grote ideeën en langdurige onderwerpen, zoals dieren geen pijn doen en zorg dragen voor het milieu, je boodschap lang belangrijk kan blijven. Een andere manier om je boodschap over te brengen, is door een verhaal te vertellen. Mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen, en een goed verteld verhaal laat ons dingen op een diepe, instinctieve manier voelen. Een van de meest elementaire regels voor het schrijven van een goed verhaal is om spanning op te bouwen met een soort strijd en deze vervolgens los te laten met een overwinning.

Je kunt deze oefening proberen: schrijf het verhaal op van hoe je bedrijf is ontstaan. Begin met mensen te vertellen wat je algemene missie en waarden zijn. Leg vervolgens uit wie je wilt helpen en wat je product of dienst is, en hoe je het maakt. Vertel ons ten slotte wat je langetermijndoelen voor je merk zijn. Met deze stukken kun je een interessant verhaal vertellen over hoe je bedrijf is begonnen, de problemen die het probeert op te lossen en hoe je probeert het leven van je klanten te verbeteren.


#5 Verkoop vindt plaats wanneer mensen sociaal met elkaar omgaan en wanneer mensen echte waarde bieden.

Zelfs als je precies weet wie je klanten zijn en waar ze online rondhangen, kan het moeilijk zijn om hun aandacht te trekken en iets te verkopen. Sommige bedrijven proberen dit probleem te omzeilen door iedereen op hun contactenlijst te spammen en verkooppraatjes te sturen naar mensen die er niet om hebben gevraagd.

Dit is niet hoe social selling op een goede manier werkt. Social selling betekent mensen bereiken en met ze praten op de platforms die ze gebruiken, relaties met ze opbouwen en ze iets van waarde geven, allemaal zonder ze direct iets te proberen te verkopen.

Om dit te laten werken, moet je jezelf op de juiste manier presenteren. Drie eenvoudige regels helpen je daarbij. De eerste is om met waarde te leiden, de tweede is om vriendelijk en behulpzaam te zijn, en de derde is om jezelf te zijn.

Je kunt dit doen door potentiële klanten een gratis bron, tool of stuk software te geven, of door ze naar een interessant artikel te sturen waarvan je denkt dat ze erin geïnteresseerd zouden kunnen zijn op basis van wat ze in het verleden online hebben gedaan. Wat je niet moet doen, is meteen een verkooppraatje beginnen. Laat in plaats daarvan zien dat je weet waar de persoon in geïnteresseerd is door een Twitter-bericht te vermelden dat je leuk vond en uit te leggen waarom je denkt dat het gratis product of de inhoud die je aanbiedt nuttig voor hem/haar kan zijn.

Je eerste bericht aan een nieuw contact op sociale media mag geen verkooppraatje zijn, maar een vriendelijke manier om het ijs te breken. Dit moet de klant bewust maken van jou en hopelijk leiden tot een relatie. Je kunt dan een vraag stellen die het gesprek gaande houdt, maar probeer je bedrijf of product niet te verkopen. Social selling werkt door relaties met klanten op te bouwen die zinvol zijn en gebaseerd zijn op wat zij waarderen. Dit maakt het voor klanten mogelijk om naar je toe te komen en je product te kopen zonder dat je ze onder druk hoeft te zetten.

Nike is hier een goed voorbeeld van omdat ze veel handige tools en services hebben gebouwd rond hun gratis Nike+ hardloopapp. Met de app kunnen mensen bijhouden hoe het met hun hardloopsessies gaat en de app is zo populair geworden dat er groepen als de Nike+ Training Club zijn ontstaan. De app wordt momenteel door 28 miljoen mensen gebruikt. Dit heeft Nike een gemakkelijke manier gegeven om de verkoop te stimuleren en veel informatie over zijn klanten. Ook heeft het bedrijf een enorme merkloyaliteit opgebouwd door deze producten en diensten weg te geven.


#6 Probeer de 3 E’s uit bij het maken van content: engageren, onderwijzen en entertainen.

Houd de drie E’s in gedachten bij het bedenken van marketinginhoud en bedenk manieren om waarde toe te voegen: Engage – betrekken, Educate – onderwijzen en Entertain – vermaken.

Er zijn natuurlijk veel manieren om iets van waarde aan een mogelijke klant te geven. Als je mensen aan het lachen wilt maken, wil je misschien grappige video’s maken. De auteur vond succes met een campagne op zijn LinkedIn-profiel genaamd #SundayFunday. Hij plaatste video’s van zichzelf terwijl hij grappige dansjes deed terwijl hij shout-outs deed naar mensen in zijn gemeenschap. Dit soort content is niet alleen leuk, maar kan je ook helpen om dichter bij je klanten te komen.

Je kunt je publiek ook leren kennen door ze nuttige informatie te geven. Je kunt praten over wat je als bedrijfsleider hebt geleerd of nieuws verspreiden dat je gemeenschap mogelijk interessant vindt. Onderwijs kan veel verschillende dingen betekenen als het gaat om sociale marketing. Het kan betekenen dat je je publiek vertelt hoe je over iets belangrijks denkt of dat je ze nieuwe tools laat zien die hen kunnen helpen.

Of je nu kiest voor entertainment of educatie, het is belangrijk om ook een-op-een contact te hebben met je publiek. Dit kan worden gedaan door directe berichten naar elkaar te sturen op sociale-mediaplatforms, te reageren op opmerkingen over je content of berichten te plaatsen op de prikborden van de gemeenschap die verband houden met je niche.

Als je niet weet hoe je met de drie E’s om moet gaan, denk dan eens aan de content van andere bedrijven die je leuk vindt. Het is waarschijnlijk dat deze bedrijven alle drie goed gebruiken.

Het maakt niet uit wat voor soort content je publiceert, je moet voorkomen dat je vast komt te zitten in een sleur. Dingen kunnen snel veranderen, dus alleen omdat iets vandaag werkt, wil nog niet zeggen dat het morgen ook zal werken. Daarom is een andere sleutel tot succes het proberen van nieuwe dingen.

Je zou kunnen proberen een aantal verschillende video’s van 60 seconden te maken met verschillende stijlen en onderwerpen om te zien welke de meeste aandacht krijgt. Voor de auteur was een van zijn waardevolste experimenten het plaatsen van een video waarin hij openlijk vertelde over de fouten die hij had gemaakt. Het voelde als een sprong in het onbekende, maar het bleek een van zijn succesvolste stukken content te zijn. Dit is ook een goed voorbeeld van nuttige educatieve content, omdat door anderen te vertellen over je fouten, ze kunnen voorkomen dat ze dezelfde fouten maken.


#7 Vindingrijkheid, analyse en goede klantenservice kunnen concurrentievoordelen opleveren.

Je weet waarschijnlijk uit eigen ervaring dat klantenservice voor veel bedrijven geen topprioriteit is. Misschien kunnen grote bedrijven het zich veroorloven om dit te doen, maar je moet hun voorbeeld niet volgen. Persoonlijke klantenservice van hoge kwaliteit is een goed idee, omdat het je bedrijf een voorsprong kan geven op de concurrentie.

Wanneer een klant klaagt over je product of dienst, kan dit ontmoedigend werken, maar onthoudt dat een klacht pas een probleem wordt als je ervoor kiest om deze te negeren. In plaats daarvan moet je de klacht zien als nuttige informatie over iets waar andere mensen last van kunnen hebben en dat moet worden opgelost.

Als je de klacht van een klant niet behandelt, geef je haar de kans om verder te gaan en misschien te delen met haar volgers op sociale media. Maar als je snel, persoonlijk en professioneel op haar klacht reageert, kun je niet alleen het probleem oplossen, maar kun je ook indruk maken op de klant en ervoor zorgen dat ze haar volgers wil vertellen hoe geweldig je service is. Een goede klantenservice bieden kan dus een goede manier zijn om gratis marketing te krijgen.

Zoals je misschien hebt gemerkt, kosten veel van deze marketingtips, zoals luisteren naar klachten van klanten, niet veel extra geld of tijd. Een groot verschil tussen traditionele marketing en digitale marketing is dat internet niet duur is.

Je hebt alleen een microfoon en je stem nodig om een podcast te starten en je publiek te interesseren. Met de minste hoeveelheid online onderzoek kun je de basis leren van het uitbrengen van je podcast. Toen Justin Nguyen zijn Young and DUMB-podcast wilde starten, googelde hij gewoon “hoe een podcast te starten” en bedacht hij de rest terwijl hij bezig was. Met elke nieuwe aflevering werd de show een beetje beter en luisterden steeds meer mensen ernaar.

Analytics-software is een andere geweldige tool die niet veel kost. Terwijl je experimenteert met verschillende marketinginitiatieven, is het belangrijk om te weten welke van je inspanningen verbinding maken met je publiek, zodat je succesvolle inhoud kunt blijven produceren. Dit is precies het soort informatie dat de analyses op je platform kunnen bieden.

Nu weet je een overzicht van de belangrijkste principes van digitale marketing. Volg deze richtlijnen en je maakt al snel krachtige content die aansluit bij je doelgroep. Laat de angst voor het onbekende je er niet van weerhouden het internet te gebruiken om je dromen waar te maken.


Samenvattend

De belangrijkste boodschap:

Effectieve digitale marketing omvat het herkennen van de invloed van sociale media en sites met klantrecensies, en begrijpen hoe mensen het woord over producten en diensten effectief kunnen verspreiden via deze platforms. Om mensen te bereiken, moet je je niche vinden, echt zijn en contact maken met elke persoon op een persoonlijk niveau. Deze aanpak blijkt tegenwoordig effectiever te zijn dan de brede massamarketing van het analoge tijdperk. Om contact te maken met je publiek, is het verstandig om verhalen te vertellen en de drie E’s van boeiende, vermakelijke en educatieve inhoud in gedachten te houden.

Advies:

Beschrijf je merk en wie je wilt bereiken.

Schrijf het probleem op dat je product of dienst zou moeten oplossen en leg uit hoe je van plan bent dit te doen. Leg nu uit wie je doelgroep is, hoe andere merken deze groep op de markt brengen en hoe je je boodschap kunt overbrengen terwijl je trouw blijft aan jezelf. Kijk ook naar het soort inhoud waarop deze groep al reageert. Is het serieus en informatief, of grappig en respectloos? Wanneer je al deze dingen samenvoegt, zou je genoeg moeten hebben om een boodschap uit te testen en je unieke merk te definiëren.

Vind de kennis die jouw marketing gaat veranderen

Kies uit 100+ boek samenvattingen & 100+ marketing FAQ’s van en voor marketing managers.

Marketing Strategie, Top 7 FAQ’s

Meestgestelde vragen over marketing strategie door marketing managers. Wat is een marketingstrategie en hoe verschilt deze van een marketingplan? Een marketingstrategie is een plan op hoog niveau dat de algemene doelen en doelstellingen van de marketinginspanningen van een bedrijf schetst, en de acties en tactieken die zullen worden gebruikt om

Lees verder →

We Zijn Allemaal Raar

De opkomst van stammen en het einde van normaal. We Are All Weird steekt de draak met het idee dat one size fits all, een groot deel van onze cultuur. Te lang hebben marketeers, bedrijven en de media iedereen behandeld alsof ze hetzelfde waren. Seth Godin doorbreekt de mythe van

Lees verder →

Denk Simpel

Hoe slimme leiders complexiteit verslaan. Think Simple (2020) laat zien hoe bedrijven als Hyundai en Whole Foods succesvol zijn geweest door dingen simpel te houden. Hier laat Ken Segall, die vroeger bij Apple werkte, ons zien hoe om te gaan met complexiteit en te focussen op wat er echt toe

Lees verder →

Renagade Marketing

Het bouwen van onverslaanbare B2B-merken. Renegade Marketing (2021) is een slimme gids voor hoe je een sterke B2B-marketeer kunt worden in de drukke zakenwereld van vandaag. Het vertelt je wat de vier belangrijkste eigenschappen zijn van zeer succesvolle marketingmanagers en hoe je deze kunt gebruiken in je eigen bedrijf. Het

Lees verder →

Vragen / Feedback

Pagina: We zijn allemaal marketeers

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.