Concurrentieonderzoek, Top 11 FAQ’s

VEELGESTELDE VRAGEN VAN MARKETING MANAGERS

Meestgestelde vragen over concurrentie onderzoek door marketing managers.

 

Hoe identificeer ik mijn concurrenten?

Het identificeren van je concurrenten is een belangrijke eerste stap bij het uitvoeren van concurrentieonderzoek. Hier zijn enkele manieren om je concurrenten te identificeren:

 

 • Zoeken naar bedrijven die vergelijkbare producten of diensten aanbieden: Zoek naar bedrijven die producten of diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met die van je en die zich op hetzelfde klantenbestand richten.
 
 • Analyseer het koopgedrag van je klanten: kijk naar de andere producten of diensten die je klanten kopen en beschouw deze bedrijven als potentiële concurrenten.
 
 • Onderzoek trends en ontwikkelingen in de branche: Houd trends en ontwikkelingen in de branche in de gaten en zoek naar bedrijven die je markt betreden of uitbreiden.
 
 • Kijk naar bedrijven in complementaire markten: Overweeg bedrijven die producten of diensten aanbieden die je eigen producten of diensten aanvullen, aangezien zij mogelijk ook concurreren voor de zaken van je klanten.
 
 • Analyseer online zoekresultaten: gebruik online zoekhulpmiddelen om te zien welke bedrijven scoren op zoekwoorden die betrekking hebben op je producten of services. Deze bedrijven concurreren mogelijk om vergelijkbare klanten.
 

Door je concurrenten te identificeren, kun je waardevolle informatie verzamelen over hun producten, prijzen, marketingstrategieën en klantenbestand, die je kunnen helpen je eigen marketinginspanningen te onderbouwen.

 

 

Welke informatie moet ik verzamelen over mijn concurrenten?

Als marketingmanager is het belangrijk om je concurrenten bij te houden om te begrijpen hoe de producten of diensten van je bedrijf zich verhouden tot die van je concurrenten, en om kansen voor differentiatie te identificeren. Hier zijn enkele soorten informatie die je misschien wilt verzamelen over je concurrenten:

 

 • Product- of serviceaanbod: Begrijp welke producten of services je concurrenten aanbieden en hoe ze zich verhouden tot die van jou. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waar je een voordeel of een nadeel heeft.
 
 • Prijsstelling: Verzamel informatie over de prijsstrategieën van je concurrenten, inclusief de prijspunten van hun producten of diensten, eventuele kortingen of promoties die ze aanbieden, en hoe ze zich verhouden tot je eigen prijsstelling.
 
 • Doelgroep: Identificeer de doelgroep voor de producten of diensten van je concurrenten en hoe deze zich verhoudt tot je eigen doelgroep. Dit kan je helpen te begrijpen waar er overlap is of mogelijkheden om te differentiëren.
 
 • Marketingstrategieën: onderzoek de marketingstrategieën van je concurrenten, inclusief hoe ze adverteren, welke kanalen ze gebruiken en eventuele promoties of speciale aanbiedingen die ze aanbieden. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waarop je je eigen marketinginspanningen kunt differentiëren.
 
 • Feedback van klanten: Verzamel informatie over wat klanten zeggen over de producten of diensten van je concurrenten, zowel online als offline. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waar je concurrenten het goed doen of waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren.
 
 

Hoe analyseer ik het concurrentielandschap?

Om het concurrentielandschap te analyseren, moet je informatie verzamelen over je concurrenten en hun producten, prijzen, marketingstrategieën en klantenbestand. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het concurrentielandschap te analyseren:

 

 • Verzamel informatie over je concurrenten: Begin met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over je concurrenten, inclusief informatie over hun producten of diensten, prijzen, marketingstrategieën en klantenbestand. Je kunt deze informatie verzamelen via online onderzoek, klantonderzoeken en brancherapporten.
 
 • Analyseer de sterke en zwakke punten van je concurrenten: zoek naar patronen en trends in de informatie die je over je concurrenten hebt verzameld. Overweeg hun sterke en zwakke punten, en hoe ze zich verhouden tot je eigen bedrijf.
 
 • Identificeer kansen en bedreigingen: gebruik de informatie die je hebt verzameld om potentiële kansen of bedreigingen in de markt te identificeren. Als je bijvoorbeeld ziet dat een concurrent een nieuw product of nieuwe dienst aanbiedt die aan populariteit wint, kan dit een kans zijn voor je bedrijf om uit te breiden naar een nieuwe markt. Aan de andere kant, als een concurrent op een bepaald gebied aanzienlijk beter presteert dan je bedrijf, kan dit een bedreiging vormen voor je bedrijf.
 
 • Bepaal je concurrentievoordeel: Bepaal op basis van de informatie die je hebt verzameld je unieke verkoopargumenten en hoe deze zich verhouden tot die van je concurrenten. Dit kan je helpen je concurrentievoordeel te identificeren en je marketingstrategie te onderbouwen.
 

Door een grondige analyse van het concurrentielandschap uit te voeren, kun je een beter begrip van de markt krijgen en gebieden identificeren waarop je je bedrijf kunt onderscheiden van je concurrenten.

 

Hoe kan ik concurrentieonderzoek gebruiken om mijn marketingstrategie te onderbouwen?

Concurrentie onderzoek omvat het verzamelen van informatie over je concurrenten om te begrijpen hoe de producten of diensten van je bedrijf zich verhouden en om kansen voor differentiatie te identificeren. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentieonderzoek kunt gebruiken om je marketingstrategie te onderbouwen:

 

 • Identificeer differentiatiegebieden: Zoek naar gebieden waar je producten of diensten uniek zijn of waar je een voordeel heeft ten opzichte van je concurrenten. Gebruik deze informatie om berichten en positionering te creëren die je unieke waardevoorstel benadrukken.
 
 • Houd de activiteiten van concurrenten in de gaten: houd de marketinginspanningen van je concurrenten bij, inclusief nieuwe producten of diensten die ze lanceren, wijzigingen in hun prijs- of promotiestrategieën of nieuwe marketingkanalen die ze gebruiken. Dit kan je helpen up-to-date te blijven en je eigen marketingstrategie waar nodig aan te passen.
 
 • Identificeer kansen voor partnerschap of samenwerking: zoek naar mogelijkheden om samen te werken met of samen te werken met andere bedrijven in je branche, inclusief concurrenten, om nieuwe klanten te bereiken of je bereik uit te breiden.
 
 • Verzamel feedback van klanten: gebruik concurrentieonderzoek om informatie te verzamelen over wat klanten zeggen over de producten of diensten van je concurrenten. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waar je concurrenten het goed doen of waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren.
 
 • Gebruik gegevens om je strategie te onderbouwen: Gebruik gegevens uit concurrentieonderzoek om je marketingstrategie te onderbouwen, inclusief gegevens over demografische gegevens van klanten, koopgedrag en voorkeuren. Dit kan je helpen bij het maken van gerichte marketingcampagnes en berichten die resoneren met je doelgroep.
 

Hoe blijf ik op de hoogte van de activiteiten van mijn concurrenten?

Op de hoogte blijven van de activiteiten van je concurrenten is een belangrijk onderdeel van het handhaven van een sterke marketingstrategie. Hier zijn enkele manieren waarop je op de hoogte kunt blijven van je concurrenten:

 

 • Volg de sociale mediakanalen van je concurrenten: Volg de sociale media-accounts van je concurrenten om te zien wat ze posten en om een idee te krijgen van de stem en berichtgeving van hun merk.
 
 • Meld je aan voor hun nieuwsbrieven of e-maillijsten: veel bedrijven sturen nieuwsbrieven of e-mailupdates naar hun klanten. Door je aan te melden voor deze lijsten kun je inzicht krijgen in de promoties, nieuwe producten of diensten en andere marketinginspanningen van je concurrenten.
 
 • Stel Google Alerts in: Gebruik Google Alerts om meldingen te ontvangen wanneer je concurrenten online worden genoemd. Dit kan je helpen op de hoogte te blijven van nieuws of updates met betrekking tot je concurrenten.
 
 • Monitor online recensies: Zoek naar online recensies van de producten of diensten van je concurrenten om een idee te krijgen van wat klanten erover zeggen. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waar je concurrenten het goed doen of waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren.
 
 • Woon branche-evenementen bij: Woon branche-evenementen en conferenties bij om te netwerken met andere professionals in je vakgebied en om op de hoogte te blijven van trends en nieuws in de branche. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om meer te weten te komen over de activiteiten van je concurrenten.
 

Hoe kan ik concurrentieonderzoek gebruiken om mijn producten of diensten te onderscheiden van die van mijn concurrenten?

Het gebruik van concurrentieonderzoek om je producten of diensten te onderscheiden van die van je concurrenten kan een effectieve manier zijn om op te vallen in een overvolle markt. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentieonderzoek kunt gebruiken om je producten of diensten te differentiëren:

 

 • Identificeer je unieke verkoopargumenten: zoek naar gebieden waar je producten of diensten aanzienlijk verschillen van die van je concurrenten. Dit kunnen functies, voordelen of prijzen zijn. Door deze verschillen te benadrukken, kun je je bedrijf onderscheiden van je concurrenten.
 
 • Analyseer de marketingstrategieën van je concurrenten: kijk hoe je concurrenten hun producten of diensten positioneren en hoe zij hun waardevoorstel aan klanten communiceren. Overweeg hoe je je marketinginspanningen kunt onderscheiden van die van hen om op te vallen in de markt.
 
 • Identificeer gebieden waar je kunt verbeteren: gebruik concurrentieonderzoek om gebieden te identificeren waar je producten of diensten mogelijk ontbreken in vergelijking met die van je concurrenten. Door deze gebieden aan te pakken en je aanbod te verbeteren, kun je je bedrijf onderscheiden en aantrekkelijker maken voor potentiële klanten.
 
 • Zoek naar kansen om te innoveren: houd trends en ontwikkelingen in de branche in de gaten en zoek naar kansen om te innoveren en unieke producten of diensten aan te bieden waarmee je je onderscheidt van je concurrenten.
 

Door concurrentieonderzoek te gebruiken om je unieke verkoopargumenten en verbeterpunten te identificeren, kun je je producten of diensten onderscheiden van die van je concurrenten en opvallen in de markt.

 

Hoe kan ik concurrentieonderzoek gebruiken om potentiële kansen of bedreigingen in de markt te identificeren?

Concurrentieonderzoek omvat het verzamelen van informatie over je concurrenten om te begrijpen hoe de producten of diensten van je bedrijf zich verhouden en om kansen of bedreigingen in de markt te identificeren. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentie onderzoek kunt gebruiken om potentiële kansen of bedreigingen te identificeren:

 

 • Identificeer differentiatiegebieden: Zoek naar gebieden waar je producten of diensten uniek zijn of waar je een voordeel heeft ten opzichte van je concurrenten. Dit kan je helpen potentiële kansen te identificeren om je aanbod te differentiëren en op te vallen in de markt.
 
 • Houd de activiteiten van concurrenten in de gaten: houd de marketinginspanningen van je concurrenten bij, inclusief nieuwe producten of diensten die ze lanceren, wijzigingen in hun prijs- of promotiestrategieën of nieuwe marketingkanalen die ze gebruiken. Dit kan je helpen potentiële bedreigingen voor je bedrijf te identificeren en je eigen marketingstrategie indien nodig aan te passen.
 
 • Verzamel feedback van klanten: gebruik concurrentieonderzoek om informatie te verzamelen over wat klanten zeggen over de producten of diensten van je concurrenten. Dit kan je helpen gebieden te identificeren waar je concurrenten het goed doen of waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren.
 
 • Analyseer markttrends: gebruik concurrentieonderzoek om markttrends te begrijpen en potentiële kansen of bedreigingen te identificeren. Dit kan het analyseren van gegevens over demografische gegevens van klanten, koopgedrag en voorkeuren omvatten, of het volgen van nieuws en trends in de branche.
 
 • Zoek naar mogelijkheden voor partnerschap of samenwerking: zoek naar mogelijkheden om samen te werken met of samen te werken met andere bedrijven in je branche, inclusief concurrenten, om nieuwe klanten te bereiken of je bereik uit te breiden. Dit kan je helpen potentiële kansen in de markt te identificeren.
 

Hoe kan ik concurrentieonderzoek gebruiken om mijn prijsstrategie te verbeteren?

Concurrentie onderzoek kan een waardevol hulpmiddel zijn om je prijsstrategie te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentieonderzoek kunt gebruiken om je prijsbeslissingen te onderbouwen:

 

 • Analyseer de prijzen van je concurrenten: kijk naar de prijzen van de producten of diensten van je concurrenten en overweeg hoe ze zich verhouden tot die van jou. Dit kan je helpen bepalen of je prijzen concurrerend zijn in de markt.
 
 • Overweeg je unieke verkoopargumenten: houd bij het bepalen van je prijzen rekening met eventuele unieke verkoopargumenten of kenmerken die je producten of diensten hebben die je concurrenten niet hebben. Deze kunnen gebruikt worden om een hogere prijs te rechtvaardigen.
 
 • Overweeg je kosten: zorg ervoor dat je prijzen je kosten dekken, inclusief de kosten van goederen, arbeid, marketing en andere uitgaven. Door je kosten te begrijpen, kun je ervoor zorgen dat je je producten of diensten op de juiste manier prijst.
 
 • Test verschillende prijsstrategieën: Overweeg verschillende prijsstrategieën te testen om te zien welke het effectiefst zijn. Je kunt bijvoorbeeld proberen kortingen of promoties aan te bieden om te zien hoe deze van invloed zijn op de verkoop.
 
 • Houd de prijzen van je concurrenten in de gaten: houd de prijzen van je concurrenten in de gaten en pas deze indien nodig aan om concurrerend te blijven in de markt.
 

Door concurrentieonderzoek te gebruiken om je prijsstrategie te onderbouwen, kun je ervoor zorgen dat je concurrerende prijzen aanbiedt die je kosten dekken en winstgevende klantactie stimuleren.

 

Hoe kan ik concurrentie onderzoek gebruiken om potentiële partners of medewerkers te identificeren?

Concurrentie onderzoek kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het identificeren van potentiële partners of medewerkers in je branche. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentie onderzoek kunt gebruiken om potentiële partners of medewerkers te identificeren:

 

 • Zoek naar bedrijven met aanvullende producten of diensten: Identificeer bedrijven die producten of diensten aanbieden die je eigen producten of diensten aanvullen, en overweeg contact met hen op te nemen over mogelijke samenwerkingsmogelijkheden.
 
 • Analyseer markttrends: gebruik concurrentieonderzoek om markttrends te begrijpen en potentiële partners of medewerkers te identificeren. Dit kan het analyseren van gegevens over demografische gegevens van klanten, koopgedrag en voorkeuren omvatten, of het volgen van nieuws en trends in de branche.
 
 • Woon branche-evenementen bij: Woon branche-evenementen en conferenties bij om te netwerken met andere professionals in je vakgebied en om meer te weten te komen over mogelijke samenwerkings- of samenwerkingsmogelijkheden.
 
 • Monitor online recensies: Zoek naar online recensies van de producten of diensten van je concurrenten om een idee te krijgen van wat klanten erover zeggen. Dit kan je helpen bij het identificeren van gebieden waar je concurrenten het goed doen of waar er mogelijkheden zijn om te verbeteren, en waar je mogelijk met hen kunt samenwerken of samenwerken op deze gebieden.
 
 • Neem rechtstreeks contact op met concurrenten: overweeg om rechtstreeks contact op te nemen met je concurrenten om mogelijke samenwerkings- of samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Dit kan met name waardevol zijn als je zich allebei op een vergelijkbare doelgroep richt of als je aanvullende producten of diensten heeft.
 

Hoe kan ik concurrentie onderzoek gebruiken om mijn prestaties te vergelijken met die van mijn concurrenten?

Door je prestaties te vergelijken met die van je concurrenten, kun je beter begrijpen hoe je bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven in je markt. Hier zijn enkele manieren waarop je concurrentie onderzoek kunt gebruiken om je prestaties te benchmarken:

 

 • Vergelijk je financiële prestaties: kijk naar je financiële statistieken, zoals omzet en winst, en vergelijk ze met die van je concurrenten. Dit kan je een idee geven van hoe je bedrijf financieel presteert ten opzichte van je concurrenten.
 
 • Klanttevredenheid analyseren: Kijk naar klanttevredenheidsstatistieken, zoals klanttevredenheidsscores of retentiepercentages, en vergelijk deze met die van je concurrenten. Dit kan je helpen begrijpen hoe goed je bedrijf voldoet aan de behoeften van je klanten in vergelijking met je concurrenten.
 
 • Vergelijk je marketinginspanningen: Kijk naar je marketinginspanningen en vergelijk ze met die van je concurrenten. Houd rekening met factoren zoals de kanalen die je gebruikt, de soorten content die je maakt en je totale marketingbudget. Dit kan je helpen begrijpen hoe je marketinginspanningen presteren ten opzichte van die van je concurrenten.
 
 • Analyseer je online aanwezigheid: Kijk naar je online aanwezigheid, inclusief je website, profielen op sociale media en online recensies, en vergelijk deze met die van je concurrenten. Dit kan je helpen begrijpen hoe goed je bedrijf online resoneert met klanten in vergelijking met je concurrenten.
 

Door je prestaties te vergelijken met die van je concurrenten, krijg je een beter inzicht in hoe je bedrijf presteert in de markt en kun je verbeterpunten identificeren.

 

Hoe leg ik het belang uit van concurrentie onderzoek naar mijn baas?

Concurrentieonderzoek is een belangrijk onderdeel van elke marketingstrategie, omdat het je helpt te begrijpen hoe de producten of diensten van je bedrijf zich verhouden tot die van je concurrenten, en mogelijkheden voor differentiatie identificeert. Hier zijn enkele punten die je kunt gebruiken om het belang van concurrentie onderzoek aan je baas uit te leggen:

 

 • Blijf op de hoogte van branchetrends: concurrentie onderzoek helpt je op de hoogte te blijven van branchetrends en de activiteiten van je concurrenten, wat belangrijk is om concurrerend te blijven in de markt.
 
 • Identificeer kansen voor differentiatie: concurrentie onderzoek kan je helpen gebieden te identificeren waar je producten of diensten uniek zijn of waar je een voordeel heeft ten opzichte van je concurrenten, wat kan worden gebruikt om je aanbod te differentiëren en op te vallen in de markt.
 
 • Verbeter je marketingstrategie: concurrentie onderzoek kan waardevolle inzichten opleveren in de marketingstrategieën van je concurrenten, inclusief de kanalen die zij gebruiken, hun berichtgeving en positionering, en eventuele promoties of speciale aanbiedingen die zij aanbieden. Dit kan je helpen je eigen marketingstrategie te verbeteren en je publiek beter te targeten.
 
 • Identificeer potentiële partners of medewerkers: concurrentie onderzoek kan je helpen potentiële partners of medewerkers in je branche te identificeren, wat waardevol kan zijn om nieuwe klanten te bereiken of je bereik uit te breiden.
 
 • Begrijp de voorkeuren van klanten: het verzamelen van feedback van klanten over de producten of diensten van je concurrenten kan je helpen te begrijpen waar klanten naar op zoek zijn en hoe je eigen producten of diensten aan hun behoeften kunnen voldoen.

 

Marketing Doelstellingen, Top 10 FAQ’s

Meestgestelde vragen over marketing doelstellingen door marketing managers. Wat zijn de belangrijkste marketingdoelstellingen voor mijn bedrijf? De belangrijkste marketingdoelstellingen voor een bedrijf zullen afhangen van de specifieke doelen en strategieën van het bedrijf. Enkele algemene marketingdoelstellingen zijn echter: Naamsbekendheid vergroten: dit houdt in dat je

Lees verder »

The Post-Truth Business

Hoe merkauthenticiteit te herstellen in een wantrouwende wereld. The Post-Truth Business, dat in 2018 uitkwam, beantwoordt een vraag die marketing- en reclamebureaus al een tijdje wakker houdt: hoe zorg je ervoor dat mensen je merk vertrouwen in een wereld waarin mensen steeds minder geneigd zijn

Lees verder »

Ontdek NU je sterke punten

Hoe je je talenten en die van de mensen aan wie je leiding geeft, kunt ontwikkelen. Now, Discover Your Strengths vertelt ons wat sterke punten zijn, waar ze vandaan komen en waarom we er aandacht aan moeten besteden. Deze kernideeën leggen uit hoe je de

Lees verder »

Vragen / Feedback

Pagina: Concurrentieonderzoek, Top 11 FAQ’s

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.