Location-based Marketing, Top 8 FAQ’s

VEELGESTELDE VRAGEN VAN MARKETING MANAGERS

Meestgestelde vragen over location-based marketing door marketing managers.

Wat is locatiegebaseerde marketing en hoe werkt het?

Location-based marketing verwijst naar de praktijk van het richten van marketinginspanningen op mensen op basis van hun fysieke locatie. Dit kan met behulp van verschillende technieken, waaronder:

 • Geofencing: hierbij wordt een virtuele grens gecreëerd rond een specifieke locatie, zoals een winkel of evenementenlocatie. Wanneer een persoon met een smartphone de grens betreedt, kan deze een melding of advertentie ontvangen die relevant is voor die locatie.
 
 • Beacon-technologie: Hierbij worden kleine, energiezuinige Bluetooth-zenders op specifieke locaties geplaatst. Wanneer een persoon met een smartphone binnen het bereik van een baken komt, kan deze een melding of advertentie ontvangen die relevant is voor die locatie.
 
 • GPS-tracking: hierbij worden GPS-gegevens van de smartphone van een persoon gebruikt om hun locatie te bepalen en hen gerichte advertenties of meldingen op basis van die locatie te tonen.
 

Location-based marketing kan een effectieve manier zijn om potentiële klanten te bereiken op het moment dat de kans het grootst is dat ze geïnteresseerd zijn in een product of dienst. Als een persoon bijvoorbeeld langs een winkel loopt die hardloopschoenen verkoopt, is hij mogelijk ontvankelijker voor een advertentie voor een uitverkoop van hardloopschoenen dan op een ander moment.
Om locatiegebaseerde marketing effectief te gebruiken, moeten marketingmanagers zorgvuldig nadenken over de doelgroep en de locatiespecifieke boodschappen die voor hen het relevantst zijn. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle op locatie gebaseerde marketinginspanningen de privacy en voorkeuren van gebruikers respecteren.

 

Hoe verzamel en gebruik ik locatiegegevens voor mijn marketinginspanningen?

Het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens voor marketinginspanningen kan een krachtige manier zijn om je marketingcampagnes te targeten en te personaliseren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om locatiegegevens te verzamelen en te gebruiken voor je marketinginspanningen:

 • Bepaal je doel: Voordat je begint met het verzamelen van locatiegegevens, is het belangrijk om een duidelijk idee te hebben van wat je wilt bereiken. Probeer je zich te richten op een specifiek geografisch gebied? Wil je je marketing personaliseren op basis van de locatie van een klant?
 
 • Locatiegegevens verzamelen: er zijn een aantal verschillende manieren om locatiegegevens te verzamelen, waaronder:
 
  • Klanten om hun locatie vragen wanneer ze zich aanmelden voor je e-maillijst of een account aanmaken op je website
  • Gebruik van op locatie gebaseerde services zoals GPS of Wi-Fi-triangulatie om de locatie van een klant te volgen wanneer deze je mobiele app gebruikt of je website bezoekt
  • Gegevensbronnen van derden gebruiken, zoals gegevensproviders die gespecialiseerd zijn in locatiegegevens
 
 • Gebruik locatiegegevens om je marketinginspanningen te richten: Zodra je locatiegegevens heeft verzameld, kun je deze op een aantal manieren gebruiken om je marketinginspanningen te richten. Bijvoorbeeld:
  • Segmenteer je e-maillijst op basis van locatie en stuur gerichte e-mailcampagnes naar specifieke geografische gebieden
  • Gebruik locatiegegevens om je website- of app-ervaring te personaliseren voor gebruikers op verschillende locaties
  • Locatiegegevens gebruiken om je online en offline advertentie-inspanningen te targeten, zoals advertenties weergeven aan gebruikers in een specifiek geografisch gebied of advertenties targeten op basis van de locatie van het apparaat van een gebruiker
 
 • Bewaak en analyseer je resultaten: zoals bij elke marketingcampagne is het belangrijk om de resultaten van je inspanningen te volgen en te analyseren. Dit kan je helpen begrijpen wat werkt en wat niet, en je strategie dienovereenkomstig aanpassen.
 

Houd er rekening mee dat het bij het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens belangrijk is om transparant te zijn naar je klanten en ervoor te zorgen dat je voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie en de California Consumer Privacy Act (CCPA) in Californië.

 

Hoe kan ik locatiegebaseerde marketing gebruiken om mijn marketinginspanningen te personaliseren?

Locatiegebaseerde marketing is een krachtige manier om je marketinginspanningen te personaliseren en je klanten een meer relevante en gerichte ervaring te bieden. Hier volgen enkele manieren waarop je locatiegegevens kunt gebruiken om je marketinginspanningen te personaliseren:

 • Target specifieke geografische gebieden: door je doelgroep te segmenteren op basis van locatie, kun je gerichte marketingcampagnes maken die specifiek zijn voor een bepaald geografisch gebied. Dit kan vooral handig zijn voor lokale bedrijven of voor campagnes die alleen relevant zijn voor bepaalde regio’s.
 
 • Personaliseer website- of app-ervaringen: door locatiegegevens te gebruiken, kun je de content en aanbevelingen personaliseren die gebruikers op je website of app zien op basis van hun locatie. Je kunt gebruikers bijvoorbeeld verschillende producten of services laten zien op basis van hun locatie, of lokale evenementen of attracties aanbevelen.
 
 • Gerichte advertentie-inspanningen: je kunt locatiegegevens gebruiken om je advertentie-inspanningen te richten, zoals advertenties weergeven aan gebruikers in een specifiek geografisch gebied of advertenties targeten op basis van de locatie van het apparaat van een gebruiker. Dit kan met name handig zijn voor lokale bedrijven of voor campagnes die alleen relevant zijn voor bepaalde regio’s.
 
 • Locatiespecifieke acties of kortingen aanbieden: Door gebruik te maken van locatiegegevens kun je locatiespecifieke acties of kortingen aanbieden aan gebruikers in bepaalde gebieden. Dit kan een geweldige manier zijn om bezoekers naar je fysieke winkel te trekken of gebruikers aan te moedigen je website of app te bezoeken.
 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het bij het gebruik van locatiegegevens voor marketingdoeleinden belangrijk is om transparant te zijn naar je klanten en ervoor te zorgen dat je voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie en de California Consumer Privacy Act (CCPA) in Californië.

 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn locatiegebaseerde marketinginspanningen voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy?

Om ervoor te zorgen dat de wet- en regelgeving op het gebied van privacy wordt nageleefd bij het gebruik van locatiegebaseerde marketing, is het belangrijk om deze best practices te volgen:

 • Expliciete toestemming verkrijgen: voordat je locatiegegevens van gebruikers verzamelt, is het belangrijk om hun expliciete toestemming te verkrijgen. Dit kan worden gedaan door middel van een duidelijk en beknopt privacybeleid en door opt-in-opties te bieden voor locatietracering.
 
 • Respecteer de privacy-instellingen van gebruikers: als een gebruiker zich heeft afgemeld voor locatietracering of als de locatieservices zijn uitgeschakeld op hun smartphone, is het belangrijk om hun voorkeuren te respecteren en niet te proberen locatiegegevens van hen te verzamelen.
 
 • Bescherm gebruikersgegevens: het is belangrijk om stappen te ondernemen om gebruikersgegevens te beschermen, zoals het versleutelen van locatiegegevens en het beperken van de toegang ertoe tot alleen diegenen die deze nodig hebben voor legitieme zakelijke doeleinden.
 
 • Wees transparant: het is belangrijk om transparant te zijn tegenover gebruikers over hoe hun locatiegegevens zullen worden gebruikt, en hen duidelijke en gemakkelijk te begrijpen opties te bieden voor het beheren van het verzamelen en gebruiken van hun locatiegegevens.
 

Door deze best practices te volgen, kunnen marketingmanagers ervoor zorgen dat hun locatiegebaseerde marketinginspanningen in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving op het gebied van privacy en dat ze de privacy van hun gebruikers respecteren.

 

Wat zijn enkele best practices voor locatiegebaseerde marketing?

Locatiegebaseerde marketing kan een krachtige manier zijn om je marketinginspanningen te personaliseren en te richten, maar het is belangrijk om best practices te volgen om ervoor te zorgen dat je locatiegegevens effectief en ethisch gebruikt. Hier volgen enkele praktische tips voor locatiegebaseerde marketing:

 • Wees transparant tegenover klanten: Bij het verzamelen van locatiegegevens is het belangrijk om transparant te zijn tegenover je klanten en hen te laten weten hoe je hun locatiegegevens gaat gebruiken. Dit kan helpen om vertrouwen op te bouwen en ervoor te zorgen dat je voldoet aan relevante wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie en de California Consumer Privacy Act (CCPA) in Californië.
 
 • Respecteer de privacy van klanten: Zorg ervoor dat je de privacy van je klanten respecteert bij het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Dit houdt onder meer in dat ze de mogelijkheid krijgen om zich af te melden voor locatietracering en dat ze alleen locatiegegevens verzamelen met hun uitdrukkelijke toestemming.
 
 • Gebruik locatiegegevens om waarde te bieden: de beste location-based marketingcampagnes bieden klanten waarde door gepersonaliseerde aanbevelingen of speciale aanbiedingen aan te bieden die relevant zijn voor hun locatie. Zorg ervoor dat je locatiegegevens gebruikt op een manier die waarde toevoegt voor je klanten, in plaats van ze alleen te gebruiken voor gerichte advertenties.
 
 • Test en optimaliseer je campagnes: zoals bij elke marketingcampagne is het belangrijk om je locatiegebaseerde marketinginspanningen te testen en te optimaliseren om er zeker van te zijn dat ze effectief zijn. Dit kan bestaan uit het testen van verschillende targetingstrategieën en het analyseren van de resultaten om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep.
 
 • Voldoen aan relevante wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat je voldoet aan relevante wet- en regelgeving bij het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie en de California Consumer Privacy Act (CCPA) in Californië. Dit kan helpen je bedrijf te beschermen en ervoor te zorgen dat je locatiegegevens ethisch gebruikt.
 
 

Hoe kan ik de effectiviteit van mijn locatiegebaseerde marketinginspanningen volgen?

Er zijn verschillende manieren waarop marketingmanagers de effectiviteit van hun locatiegebaseerde marketinginspanningen kunnen volgen, waaronder:

 • Conversietracking: Dit omvat het instellen van trackingcodes op bestemmingspagina’s of door het gebruik van cookies om het aantal gebruikers te meten dat een gewenste actie voltooit, zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief.
 
 • Geotargeting-rapporten: Veel locatiegebaseerde marketingplatforms bieden geotargeting-rapporten die gedetailleerde informatie geven over het bereik en de effectiviteit van locatiegebaseerde campagnes. Deze rapporten kunnen marketingmanagers helpen te begrijpen hoe goed hun campagnes presteren op verschillende locaties en hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd voor betere resultaten.
 
 • Feedback van klanten: klanten om feedback vragen over hun ervaring met location-based marketinginspanningen kan waardevolle inzichten opleveren in wat wel en niet werkt. Dit kan door middel van enquêtes, focusgroepen of één-op-één interviews.
 
 • A/B-testen: A/B-testen omvat het testen van twee verschillende versies van een campagne om te zien welke beter presteert. Marketingmanagers kunnen A/B-testen gebruiken om de effectiviteit van verschillende locatiegebaseerde marketinginspanningen te vergelijken en te bepalen welke het meest effectief zijn.
 

Door deze tools en technieken te gebruiken, kunnen marketingmanagers de effectiviteit van hun locatiegebaseerde marketinginspanningen volgen en weloverwogen beslissingen nemen over hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd en verbeterd.

 

Hoe integreer ik location-based marketing met mijn algemene marketingstrategie?

Locatiegebaseerde marketing is een soort marketingstrategie die locatiegegevens gebruikt om gerichte berichten en aanbiedingen naar consumenten te sturen. Dit kan via verschillende kanalen, zoals e-mail, pushmeldingen, in-app-berichten en sms.

Om location-based marketing te integreren in je algemene marketingstrategie, moet je overwegen hoe je locatiegegevens kunt gebruiken om je doelgroep beter te begrijpen en aan te spreken. Dit kan inhouden dat je belangrijke locaties identificeert waar je doelgroep zich waarschijnlijk zal bevinden, en marketingcampagnes ontwikkelt die op die locaties zijn afgestemd.

Hier zijn enkele manieren waarop je locatiegebaseerde marketing kunt integreren in je algemene marketingstrategie:

 • Gebruik locatiegegevens om je doelgroep te begrijpen: door locatiegegevens te analyseren, kun je inzicht krijgen in waar je doelgroep zich bevindt, hoe ze zich door verschillende locaties verplaatsen en wat hen interesseert. Dit kan je helpen je marketinginspanningen af te stemmen om je doelgroep beter te bereiken en te betrekken.
 
 • Ontwikkel locatiespecifieke campagnes: gebruik locatiegegevens om campagnes te ontwikkelen die zijn toegesneden op specifieke locaties of evenementen. Als je bijvoorbeeld een restaurantketen bent, kun je gerichte kortingsbonnen of speciale aanbiedingen sturen naar gebruikers die zich in de buurt van een van je locaties bevinden.
 
 • Gebruik locatiegegevens om berichten te personaliseren: Locatiegegevens kunnen je helpen je berichten te personaliseren om beter aan te sluiten bij je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een kledingwinkel heeft, kun je locatiegegevens gebruiken om weerspecifieke berichten naar gebruikers in verschillende delen van het land te sturen.
 
 • Maak gebruik van op locatie gebaseerde advertentietargeting: op veel marketingplatforms, zoals Google Ads en Facebook, kun je je advertenties op specifieke locaties targeten. Dit kan een krachtige manier zijn om je doelgroep op het juiste moment op de juiste plaats te bereiken.
 

Door locatiegebaseerde marketing te integreren in je algemene marketingstrategie, kun je je doelgroep beter begrijpen en ermee omgaan, en meer gerichte en effectieve marketingcampagnes aansturen.

 

Hoe leg ik het belang uit vanlocatiegebaseerde marketingnaar mijn baas?

Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom location-based marketing belangrijk kan zijn voor bedrijven, waaronder:

 • Het stelt bedrijven in staat potentiële klanten op de juiste plaats en tijd te bereiken: door marketinginspanningen te richten op mensen op basis van hun fysieke locatie, kunnen bedrijven potentiële klanten bereiken wanneer ze het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in een product of dienst. Als een persoon bijvoorbeeld langs een winkel loopt die hardloopschoenen verkoopt, is hij mogelijk ontvankelijker voor een advertentie voor een uitverkoop van hardloopschoenen dan op een ander moment.
 
 • Het kan de relevantie en effectiviteit van marketinginspanningen vergroten: Locatiegebaseerde marketing stelt bedrijven in staat hun marketingboodschappen af te stemmen op specifieke locaties en doelgroepen, wat de relevantie en effectiviteit van hun marketinginspanningen kan vergroten.
 
 • Het kan bedrijven helpen hun klanten beter te begrijpen: door locatiegegevens van klanten te verzamelen, kunnen bedrijven waardevolle inzichten krijgen in hun gedrag, voorkeuren en behoeften. Dit kan bedrijven helpen hun marketinginspanningen af te stemmen en de klantervaring te verbeteren.
 
 • Het kan het aantal bezoekers en de verkoop in de winkel stimuleren: Locatiegebaseerde marketing kan een effectieve manier zijn om het aantal bezoekers en de verkoop in de winkel te stimuleren, met name voor bedrijven met fysieke locaties. Een bedrijf kan bijvoorbeeld locatiegebaseerde marketing gebruiken om klanten in de buurt een melding te sturen over een uitverkoop of een speciaal evenement in hun winkel.
 

Door deze voordelen onder de aandacht te brengen bij je baas, kun je het belang van locatiegebaseerde marketing voor je bedrijf aantonen en overtuigend pleiten voor het opnemen ervan in je marketingstrategie.

STIL

De kracht van introverte mensen in een wereld die niet kan stoppen met praten. Het boek Quiet, dat in 2012 uitkwam, gaat over hoe zowel introverte als extraverte mensen sterke punten en behoeften hebben. Deze kernideeën leggen uit hoe elk persoonlijkheidstype zich op zijn gemak

Lees verder »

Audio Branding, Top 11 FAQ’s

Meestgestelde vragen over audio branding door marketing managers. Wat is de rol van audiobranding in de algehele merkstrategie en hoe past het bij andere elementen zoals visuele identiteit en berichtgeving? Audiobranding speelt een cruciale rol in de algemene merkstrategie, omdat het helpt om een unieke

Lees verder »

Thought Leadership, TOP 6 FAQ’s

Meestgestelde vragen over thought leader / branche autoriteit worden door marketing managers Wat is thought leadership en waarom is het belangrijk? Thought leadership is de praktijk van het positioneren van jezelf of een bedrijf als een expert in een bepaald vakgebied of een bepaalde branche.

Lees verder »

Vragen / Feedback

Pagina: Location-based Marketing, Top 8 FAQ’s

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.