Neem Pauze

Je bent geen to-do lijst.

Het boek Do Pause (2019) kijkt naar de voordelen van het pauzeren van het snelle leven van vandaag. Dit artikel doorbreekt een aantal schadelijke mythen over productiviteit en succes en leggen uit waarom, hoe en wanneer je een pauze zou moeten nemen.

Onze samenvatting van het boek Do Pause van Robert Poynton:

 

Intro

Waarom? Leer hoe belangrijk het is om op de pauzeknop te drukken.

In de snelle wereld van vandaag wordt druk bezig zijn gezien als een doel. Bekijk alle artikelen en boeken die beloven ons te helpen meer gedaan te krijgen. “Tijd is geld” is een gezegde dat door ons hoofd blijft spoken, dus we proberen elke dag meer en meer gedaan te krijgen. Wat doen we als we eindelijk wat tijd voor onszelf hebben? We haasten ons natuurlijk om het te vullen. Alles lijkt beter dan tijd te verspillen, of we nu bellen, e-mailen of nieuwe doelen voor onszelf stellen.

Waar leidt al deze activiteit toe? Triest om te zeggen, het is stress en angst voor velen van ons.

Het is dus tijd om te leren waarom het beter is om minder te doen in plaats van meer. In dit artikel zullen we de manier waarop je over tijd denkt veranderen en je laten zien hoe je je creativiteit, relaties en toekomst kunt verbeteren. Hoe? Gewoon door even stil te staan en je gedachten en aandacht te laten afdwalen. Dus vergeet alles wat je denkt te weten over productief en succesvol zijn en leer hoe je door op pauze te drukken tot leven kunt komen.

In dit artikel leer je:

  • waarom luie mensen altijd dingen te doen hebben;
  • hoe de Spanjaarden ons kunnen leren gelukkig te zijn;
  • hoe je er een gewoonte van kunt maken om te pauzeren.
 
 

#1 We stoppen niet meer vaak om van het uitzicht te genieten als vroeger, en dat is de schuld van machines.

Wanneer was de laatste keer dat je stopte om rond te kijken? Tijdens een recente wandeling door de Spaanse bergen merkte de auteur dat zijn vrienden hem steeds achterop raakten omdat ze steeds stopten om naar het uitzicht te kijken. Hij ging vooruit, alleen. Waarom? Omdat hij dacht aan de wandeling als iets dat hij moest doen in plaats van als een leuke manier om een middag door te brengen.

Als we er alleen maar om geven dingen voor elkaar te krijgen, lopen we de geneugten van het dagelijks leven mis. Hoewel de auteur goede vorderingen maakte in de richting van de top, hadden zijn vrienden veel meer plezier dan hij.

We behandelen onze kinderen vaak alsof ze slechts een oneindige lijst met taken zijn die gedaan moeten worden. We kunnen ze misschien te eten geven, ze naar school brengen en ervoor zorgen dat ze hun huiswerk maken, maar hoe vaak nemen we een pauze in ons drukke leven om van onze kinderen te genieten?

Helaas concentreren we ons op hoe vol onze to-do-lijsten zijn en letten we niet op de “negatieve ruimte” tussen de taken. Zonde, want deze ruimte geeft ons leven smaak. Het is de wandeling van de voet van de berg naar de top, met alle geneugten van dien.

Hoe zijn we zo gefocust geraakt om dingen voor elkaar te krijgen en vooruitgang te boeken? Veel hiervan is te danken aan nieuwe technologieën en onze nooit eindigende zoektocht om als machines te zijn.

Machines zijn gemaakt om hun werk zo snel en goed mogelijk te doen. Machines zijn gemaakt om keer op keer hetzelfde te doen, of het nu gaat om het maken van auto’s of het analyseren van gegevens. Machines daarentegen zijn gemaakt om op deze manier te werken, maar mensen niet. Toch wordt van ons verwacht dat we net zo efficiënt zijn als zij, wat er ook gebeurt. We praten bijvoorbeeld over hoeveel we van onze collega houden die ‘altijd aan’ is. We verwachten van elkaar dat we onze e-mails en instant messages steeds sneller beantwoorden. En vaak geven we meer om hoe snel iemand antwoordt dan hoe goed zijn antwoord is.

In deze snelle wereld betekent een pauze nemen minder productief zijn en dingen uitstellen. De gedachte is dat machines niet stoppen om van het uitzicht te genieten, dus waarom zouden wij?


#2 Een pauze is geen lege ruimte; het is een kans om iets te doen.

Hoe definieer je een pauze? Het kunnen dus heel veel verschillende dingen zijn. Het zijn de vijf seconden die je besteedt aan het nadenken over een vraag, het uur dat je met een oude vriend praat of het jaar dat je niet werkt. Kortom, een pauze is een pauze in je ritme, wat dat ritme ook is.

Ook al kan een pauze er anders uitzien, het is geen lege ruimte. Wanneer je op de pauzeknop drukt, wordt je geest niet leeg of stopt je met denken. In plaats daarvan geef je jezelf gewoon de tijd om aan andere dingen te denken en aandacht te besteden aan dingen die je normaal gesproken mist.

Zo vroeg de auteur een vriend om het weekend bij hem door te brengen in zijn rustige Spaanse villa. Gedurende die tijd lazen ze boeken en praatten ze over wat ze hadden gelezen. Aan het begin van het weekend was de vriendin bang dat ze niet veel gedaan zou krijgen. Maar tegen het einde zag hij dat een pauze hem had geholpen antwoorden te vinden op problemen waarvan hij niet eens wist dat hij ze had. In slechts 48 uur tijd was zijn humeur zo veranderd dat ideeën waar hij nog niet eerder over had nagedacht naar de oppervlakte konden komen. Deze ideeën werden meestal onderdrukt door zijn dagelijkse beslommeringen.

Het was niet zo dat zijn pauze tijdens het weekend erg opwindend was geweest. Maar zoals bij alle soorten pauzes, gebeurde er zeker iets. En het is meestal iets belangrijks of zelfs diep.

Als een muzikant bijvoorbeeld fluit speelt, moet ze korte pauzes nemen om adem te halen. Daarna blaast ze in haar fluit. Zonder pauzes zou muziek niet kunnen plaatsvinden.

Als we even pauzeren, kunnen we ook genieten van een ander soort muziek. In 4’33”, een beroemd stuk van John Cage, zit een muzikant precies vier minuten en drieëndertig seconden stil zonder iets te spelen. Wat is er gebeurd? In plaats van niets te horen, hoort het publiek de geluiden op de achtergrond die ze gewoonlijk niet horen niet op letten. Die vier minuten besteden ze aan het luisteren naar de stille geluiden van het dagelijks leven.

Dit soort situaties laten ook een groot verschil zien tussen mensen en machines. Als een machine op pauze staat, stopt hij gewoon. Een mens daarentegen hand, doet iets anders, zoals ademhalen of haar aandacht op iets anders richten. Ze geeft niet op, maar begint opnieuw.


#3 We zijn creatiever en hebben betere relaties als we een pauze nemen.

Ook als pauzeren betekent een pauze nemen van het voortdurend najagen van onze doelen, het kan ons ook helpen om dichter bij het bereiken ervan te komen. Sterker nog, een pauze nemen kan ons helpen grote stappen vooruit te zetten in zowel onze creatieve doelen als onze relaties met andere mensen.

Er is bijvoorbeeld bewijs dat ’t pauzeren is een belangrijk onderdeel van creatief zijn.

In het boek How to Get Ideas kijkt creative director James Foster naar wat filosofen, reclamemakers en academische onderzoekers te zeggen hebben over hoe je creatief kunt zijn. Waar kwam hij op uit? Dat alle creatieve mensen waar hij naar keek op een gegeven moment een pauze namen. Sommige kunstenaars noemden deze tijd ‘het verteren’ van hun ideeën, terwijl anderen zeiden dat hun ideeën ‘incubatie’ waren. Ook al werden deze pauzes verschillende dingen genoemd, ze betekenden allemaal een pauze van het creatieve werk dat voorhanden was. Hoewel de time-out nuttig was, was het uiteindelijk net als time-in.

Waarom is stoppen met denken zo belangrijk? Welnu, nieuwe ideeën zijn kwetsbaar en kunnen worden verpletterd door de dingen waar we ons elke dag zorgen over moeten maken.

Steve Johnson zegt in zijn boek Where Good Ideas Come From dat creatieve ideeën vaak als ‘langzame ingevingen’ ontstaan. Deze ideeën zullen niet werken als ze steeds opnieuw of op een routinematige manier worden uitgewerkt. In plaats daarvan moeten ze langzaam groeien, net als al het andere dat leeft. De grond waarop ingevingen groeien moet soms leeg gelaten worden, net zoals wanneer je gewassen plant die je ooit hoopt te oogsten.

Niet alleen onze creativiteit heeft een pauze nodig om te groeien, maar dat geldt ook voor onze relaties.

Of we nu met een geliefde of een collega praten, het kan moeilijk zijn om dingen vanuit het standpunt van de ander te zien. Wat denkt ze precies? En wat wil ze in een bepaalde situatie?

Hier kan een lastig ding over pauzes nuttig zijn. Pauzes zijn per definitie productieve tijd, ook al zien mensen ze niet zo. Als facilitator heeft de auteur bijvoorbeeld ontdekt dat stilte mensen zo ongemakkelijk maakt dat ze niet anders kunnen dan die te vullen. Als hij met iemand wil praten, zegt hij gewoon: “Dus…?” Door deze halve vraag onbeantwoord te laten, creëert hij een pauze die de ander uiteindelijk zal doorbreken door te zeggen wat ze werkelijk bezighoudt. Dus als je wilt dat je relaties dieper worden, probeer dan minder te praten en meer te pauzeren.


#4 Een korte pauze nemen is nuttig en zinvol, maar het vergt oefening om het goed te doen.

Het feit dat ze gemakkelijk te nemen zijn, is een van de beste dingen van pauzes. Meditatie en yoga zijn andere manieren om diep na te denken, maar je moet leren hoe je ze goed kunt doen. Maar we weten instinctief hoe we een pauze moeten nemen. We kunnen ze ook meteen gebruiken in ons dagelijks leven.

Dagelijkse pauzes hoeven niet lang te zijn om nuttig te zijn; zelfs twee minuten of twee seconden kunnen een groot verschil maken.

Voordat je “Actie!” op een filmset staat regisseur David Keating graag even stil. Hij weet dat dit woord in de filmwereld bijna magisch is. Als hij een paar seconden wacht, raken de acteurs en crew steeds opgewondener, wat een opwindend effect heeft.

Als je probeert te beslissen wat je gaat doen, kan een korte pauze ook heel nuttig zijn.

Een bevriende begeleider van de auteur zegt dat wanneer iemand haar een vraag stelt tijdens een van haar sessies, ze weet dat ze een veel beter antwoord zal geven als ze zichzelf een paar minuten de tijd geeft om na te denken. Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. In het echte leven heeft ze het gevoel dat ze meteen moet reageren. Hierdoor gunt ze zichzelf zelden een pauze.

Deze stress komt voort uit het feit dat druk bezig zijn voor de meeste mensen in de moderne samenleving een gewoonte is geworden. Zelfs als we maar een paar minuten proberen te vertragen, is het alsof we proberen van een sterke drug af te komen.

Dus hoe voorkom je dat je verslaafd bent? Jon Stokes, een psycholoog, denkt dat het antwoord is om je hersenen te behandelen als een overactieve peuter: je kunt het niet vertragen, maar je kunt het wel bezig houden. Om af te komen van je gewoonte om altijd bezig te zijn, moet je iets anders vinden om te doen.

Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door diep adem te halen voordat je iets zegt. Als iemand tegen je praat, kijk dan naar je buik en ontspan de spieren daar. Adem nu in. Maar in plaats van gewoon door je borst in te ademen, laat je de lucht helemaal naar beneden gaan zodat je buik groter wordt. Als je klaar bent met ademhalen, ben je ook gestopt en klaar om te antwoorden.


#5 Langere pauzes moeten goed worden uitgedacht.

Soms hebben we een langere pauze nodig dan slechts een paar minuten. Bill Gates, de oprichter van Microsoft, ruimt zijn agenda om de twee jaar op en is een hele week alleen aan het nadenken. Hij noemt dit zijn ‘Denkweek’ en hij beschouwt het als een belangrijk onderdeel van zijn creatieve manier van denken.

Om een langere pauze in te lassen die je de tools geeft om op een andere manier te denken, moet je vooruit plannen en vooral gemotiveerd zijn om het voor elkaar te krijgen.

Te vaak zeggen we tegen onszelf dat een weekendje weg of weggaan om te ontspannen hetzelfde is als lui zijn. We proberen onszelf ervan te overtuigen dat het het beste is om ons hoofd erbij te houden en te blijven werken.

De auteur heeft dit idee op zijn kop gezet. Hij denkt dat de hele tijd bezig zijn een teken van luiheid is. Waarom? Want als je altijd bezig bent, verlies je het grotere geheel uit het oog. Je probeert niets in je leven te veranderen. En vermijden is lui.

Als je eenmaal klaar bent om een pauze te nemen, moet je je erop voorbereiden.

Eerst moet je de juiste plek kiezen. Tijd doorbrengen op prachtige natuurlijke plekken helpt je in contact te komen met je ware zelf en geeft je een nieuw perspectief en nieuwe ideeën die je normaal niet krijgt van waar je woont. Het is een pluspunt dat de ontvangst van mobiele telefoons meestal slecht is in afgelegen gebieden, want om echt een pauze te nemen, moet je afstand nemen van technologie en alle eisen die het aan je tijd stelt. Daarom doet Bill Gates niets tijdens de Denkweek. Doe hetzelfde en laat je telefoon thuis.

Ten slotte, terwijl je je klaarmaakt voor je pauze, geef jezelf geen doelen, ook al zou je in de verleiding kunnen komen om dat te doen. Als je aan een project begint, vraag je je meestal af wat je eruit wilt halen. Maar vergeet niet dat een pauze niet hetzelfde is als een taak. Als je een pauze ingaat terwijl je precies weet wat je wilt en het dan krijgt, heb je alleen gedaan wat je verwachtte te doen.

Probeer in plaats daarvan ruimte te maken voor het onverwachte. Dit kan door een intentie te stellen in plaats van een doel. Je kunt bijvoorbeeld een vraag bedenken waar je meer over wilt weten. Wanneer mensen dit doen, stellen ze zichzelf open om meer te leren.

Denk dus goed na over je pauze, maar vergeet niet om ruimte te laten voor magie. Als je geest open is, weet je nooit welk goed idee er binnenkomt.


#6 In sommige culturen is een pauze nemen gemakkelijker dan in andere.

Arenas de San Pedro is een klein stadje in het centrum van Spanje waar de auteur woont. Aan het einde van elk jaar haalt hij de oogst van zijn olijfgaard binnen en gaat naar de olijfpers midden in de stad. Hij voegt zich bij een menigte mensen uit de stad die allemaal wachten op het persen van hun olijven. Ook al moeten mensen misschien uren wachten, niemand klaagt omdat ze de tijd nemen om te stoppen.

Als je wilt dat pauzeren een belangrijk onderdeel van je leven wordt, moet je misschien veranderen waar je woont.

Als je naar een drukke stad als Silicon Valley of Tokio gaat, zul je zien dat mensen hard aan het werk zijn om plannen te maken voor de toekomst. De meeste nieuwe ideeën en zaken in de wereld vinden plaats in grote steden. Maar als je op het scherp van de snede leeft, betaalt je ervoor met druk en stress.

In grote steden of de bedrijven die er werken kun je niet lang stil blijven zitten. Je lichaam en geest zijn hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om je productiever te maken. Je kunt je leven “hacken” om het efficiënter te maken.

Klinkt als veel werk, nietwaar? Er is echter een betere manier.

Je vindt het op plaatsen waar het leven al honderden jaren niet veel is veranderd. Arenas de San Pedro is er trots op in het verleden te leven, terwijl Silicon Valley gericht is op de toekomst.

Hier zijn de nieuwste technologieën nog niet gearriveerd en het kan de mensen niet schelen dat ze voorop lopen. Mensen in de rij voor de olijvenpers praten niet over wat er in de wereld gebeurt. Ze praten om elkaar te leren kennen en praten over dingen waar ze al veel over gepraat hebben. Mensen haasten zich niet van het een naar het ander in dit gebied. Het huidige moment is wat belangrijk is.

Het zal je misschien verbazen als je denkt dat dit trage tempo van het leven saai klinkt. Nadat de auteur een tijdje in Arenas de San Pedro had gewoond, begon de cultuur daar haar kijk op de dingen te veranderen. In plaats van nieuwe dingen te willen proberen, werd hij dankbaarder voor wat hij al had. Hij stopte eindelijk met haasten om de top van de berg te bereiken en begon onderweg naar boven te genieten van het uitzicht.


Samenvattend

Het belangrijkste punt:

De moderne wereld is verslaafd aan druk zijn, maar een pauze nemen zal je creativiteit, je relaties en je gevoel van dankbaarheid verbeteren. Dus ga zo lang mogelijk weg van de dagelijkse sleur en kijk hoeveel een pauze helpt.

Advies:

Neem een pauze.

Als je een pauze nodig hebt, probeer dan een pauze van een andere cultuur te gebruiken. Zo zegt het joodse geloof dat zaterdag een rustdag moet zijn. Deze dag wordt de sabbat genoemd. Toen de auteur op de universiteit zat en studeerde voor zijn eindexamen, vocht hij tegen de drang om te veel te werken door te doen wat zijn joodse vriend op zaterdag deed: ze hing rond met vrienden en deed het rustig aan. Door een seculiere versie van de sabbat te maken, had de auteur altijd iets om naar uit te kijken tijdens zijn stressvolle week en voelde hij zich niet langer schuldig over het nemen van vrije tijd.

Vind de kennis die jouw marketing gaat veranderen

Kies uit 100+ boek samenvattingen & 100+ marketing FAQ’s van en voor marketing managers.

Gestolen Focus

Waarom je niet kunt opletten – en hoe je weer diep kunt nadenken. Stolen Focus (2022) begint met de auteur, Johann Hari, die een probleem heeft dat veel mensen hebben: zijn aandachtsvermogen wordt steeds korter. Hij lijkt gewoon nergens anders aandacht aan te besteden dan Twitter en online nieuws. Drie

Lees verder →

Kleine Routines

De kleine veranderingen die alles veranderen. Tiny Habits is een boek uit 2019 over de voordelen van niet meer aannemen dan je aankunt. Gedragsdeskundige BJ Fogg zegt dat je klein moet denken als je blijvende goede veranderingen wilt aanbrengen. Wil je fit worden? Begin met elke dag twee push-ups. Wil

Lees verder →

Pitch like Hollywood

Wat je kunt leren van de high-stakes filmindustrie. Het boek Pitch Like Hollywood (2022) onthult de geheimen achter hoe films en tv-shows in Hollywood worden gepitcht op een manier die werkt. Zelfs als je niet in Hollywood werkt, kunnen de ideeën achter de Hollywood-pitch in elk bedrijf worden gebruikt. Door

Lees verder →

STOP

De kracht van weten wanneer je weg moet lopen. Het boek Quit (2022) stelt dat weten wanneer je moet stoppen een onderschatte, maar belangrijke vaardigheid is die tot succes kan leiden. Het nuanceert het ouderwetse advies dat doorzettingsvermogen nodig zijn om doelen te bereiken – en biedt een handleiding over

Lees verder →

Vragen / Feedback

Pagina: Neem Pauze

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.