Klok UIT

Voel je minder druk terwijl je meer gedaan krijgt.

Off the Clock (2018) geeft handige tips om meer uit je tijd te halen, zoals hoe je je drukke agenda vrij kunt maken en hoe je meer werk kunt doen in minder tijd. Vanderkam onderzoekt waarom sommigen van ons het gevoel hebben dat we alle tijd van de wereld hebben en anderen het gevoel hebben dat de tijd hen door de vingers glipt. Dat doet ze met zowel persoonlijke verhalen als wetenschappelijk onderzoek.

Laura Vanderkam vertelt je wat je nu kunt doen om je minder druk te voelen en meer gedaan te krijgen.

Onze samenvatting van het boek Off the clock van Laura Vanderkam:

 

Intro

Waarom? Leer hoe je rustiger kunt zijn en dingen voor elkaar kunt krijgen.

Velen van ons hebben het gevoel dat we te veel te doen hebben. Er is altijd iets wat onze aandacht probeert te trekken, of het nu onze telefoon is en de constante ping van belangrijke e-mails of ons privéleven en al zijn eisen. We hebben niet genoeg tijd om gewoon te relaxen en te doen wat we willen. Maar zelfs als we tijd voor onszelf hebben, maken we ons er vaak zorgen over dat we niet zoveel gedaan krijgen als zou moeten, of proberen we erachter te komen wat er nu op ons lijstje staat.

Dus hoe maken we ons leven zowel productief als leuk?

Om daar achter te komen, zullen we moeten onderzoeken waarom sommige mensen het gevoel hebben dat ze alle tijd van de wereld hebben, terwijl anderen er altijd een tekort aan lijken te hebben.

In de volgende punten zul je ontdekken waarom de meeste moderne werkplekken zo druk zijn geworden en waarom het nu normaal is dat zinloze vergaderingen veel van je vrije tijd in beslag nemen. Je leert ook hoe je je gevoel over tijd kunt veranderen, waardoor je je minder gestrest voelt en tijd kunt maken in je drukke leven voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Je zult ook ontdekken wat je nu kunt doen om meer gedaan te krijgen en je minder druk te voelen.

Je zult zo ontdekken:

  • hoe tijd doorbrengen met de mensen om wie we geven ons meer tijd kan geven;
  • waarom het maken van gelukkige herinneringen ons het gevoel kan geven dat de tijd langzamer gaat; en
  • wat onze ideeën over tijd te maken hebben met wat we gedaan krijgen.
 
 

#1 Houd een logboek bij om erachter te komen wat je met je tijd doet, zelfs als je daar bang voor bent.

We geven het misschien niet snel toe, maar de meesten van ons zijn ergens door geobsedeerd. De auteur is bijvoorbeeld geobsedeerd door tijd en hoe we die besteden. Ze is er zo gek op dat ze al jaren bijhoudt hoe lang ze bezig is met verschillende dingen. Haar logboek is zeer nauwkeurig. Ze zou je bijvoorbeeld kunnen vertellen dat ze op vrijdag 14 juli 2017 om 6.45 uur opstond, 45 minuten besteedde aan papierwerk van de school van haar kind en vervolgens 30 minuten besteedde aan het afhandelen van haar post.

Voordat ze haar tijd bijhield, dacht de auteur dat ze vrij goed wist hoe ze haar dagen doorbracht. Haar logboek liet haar echter meteen zien dat ze het bij het verkeerde eind had.

Ze vertelde mensen bijvoorbeeld altijd dat ze 50 uur per week werkte, maar toen ze erachter kwam dat dat niet waar was, schrok ze. En zij is niet de enige die dit vaak doet. In 2011 deed het Bureau of Labor Statistics een onderzoek en ontdekte dat de meeste mensen die zeiden dat ze meer dan 75 uur per week werkten ongeveer 25 uur fout zaten. De auteur sprak onlangs zelfs met een jonge man die zei dat hij 180 uur per week werkte. Dit is een geweldige prestatie, aangezien dit twaalf uur meer is dan een week.

Dit roept een belangrijke vraag op: als we niet zoveel werken als we denken, waar gaat onze tijd dan echt heen?

Verrassend genoeg willen veel mensen het antwoord niet weten. Ook al geeft het nauwkeurig bijhouden van je tijd je een beter idee van hoe je je tijd elke week echt besteedt, velen van ons houden niet van het idee.

Allereerst kunnen we ons zorgen maken dat het bijhouden van de tijd ons zal laten zien hoeveel tijd we besteden aan dingen die er niet toe doen of die ons of onze dierbaren helpen. Ten tweede kunnen we ons zorgen maken dat het bijhouden van de tijd ons er voortdurend aan zal herinneren dat we maar een beperkte hoeveelheid tijd op aarde hebben. Hierdoor zouden we ons zorgen kunnen maken dat we elke minuut verspillen.

Ondanks deze mogelijke nadelen ontdekte de auteur dat het bijhouden van de tijd haar hielp haar leven weer op de rails te krijgen. Ze was in staat om de manier waarop ze haar tijd doorbracht ten goede te veranderen toen ze meer wist.

Toen ze er bijvoorbeeld achter kwam dat ze bijna 327 uur per jaar besteedde aan het lezen van roddeltijdschriften, besloot ze tijd vrij te maken om beter te plannen wat ze las. Nadat ze lijsten met goede boeken had gemaakt en tijd had vrijgemaakt om ze te kopen, stopte ze met lezen over beroemdheden en begon ze in plaats daarvan betere boeken te lezen.

 

#2 Vul je uren met spannende dingen om ze gedenkwaardiger te maken.

We hebben allemaal goede en slechte herinneringen die ons maken tot wie we nu zijn. Het is interessant dat onze herinneringen ook een grote rol spelen in hoe we over tijd denken.

Over het algemeen zullen we het gevoel hebben dat we meer tijd hebben gehad als we meer herinneringen hebben. De reden heeft te maken met hoe het menselijk brein informatie uit zijn omgeving opneemt en opslaat.

Terwijl we ons dagelijks leven leiden, wordt het meeste van wat ons overkomt snel opgeborgen in ons achterhoofd of weggegooid. Weet je bijvoorbeeld nog wat je drie jaar geleden deed op deze datum? Als er iets heel belangrijks is gebeurd, kan dat misschien, maar als het net als elke andere dag was, kan dat waarschijnlijk niet. Waarom? Omdat we niet elke dag nadenken over de manier waarop we dingen doen. Het is zelfs omdat we niet nadenken over onze gewoonten dat ze zo comfortabel aanvoelen.

Omdat we niet nadenken over onze dagelijkse routines, houden onze hersenen de tijd niet bij. Als je bijvoorbeeld ongeveer vier jaar lang 235 dagen per jaar op dezelfde manier naar je werk rijdt, zullen je hersenen waarschijnlijk besluiten om al deze ritten – zo’n 1000 – op te slaan als een enkele rit. En zo ben je van duizend waardevolle uren naar slechts één gegaan. Het is zorgwekkend dat als je hersenen te veel van dit soort gelijkheid krijgen, hele jaren kunnen verdwijnen in zwarte gaten van het geheugen.

Dus hoe kun je de tijd langer laten lijken en geen uren verspillen aan je dagelijkse routine?

De sleutel is om herinneringen te maken die ofwel heel sterk of heel nieuw zijn. Op vakantie gaan is bijvoorbeeld een trefzekere manier om dit soort herinneringen te maken. Omdat we niet weten wat we in de toekomst moeten onthouden, slaan onze hersenen herinneringen op aan nieuwe dingen. Hierdoor slaan ze alles nieuw op.

Dus als je de tijd langer wilt laten duren, ga dan op avontuur. In ons dagelijks leven herinneren we ons bijvoorbeeld misschien maar een paar interessante dingen die in een periode van twee weken zijn gebeurd. Maar als je op vakantie gaat naar een vreemde plek, zullen er waarschijnlijk zoveel nieuwe dingen met je gebeuren voordat je zelfs maar hebt ontbeten.

 

#3 We zijn altijd druk vanwege onze eigen angsten, dus leer wat tijd vrij te maken.

De meesten van ons hebben het de hele tijd zo druk dat we gewoon aannemen dat elke andere hardwerkende professional er hetzelfde over denkt. Bij het opzetten van een ontmoeting met Jeff Heath, een senior director bij een technologiebedrijf, was de auteur verrast toen hij haar met een glimlach vertelde dat hij de hele week vrij was en kon afspreken wanneer ze maar wilde. Hoe had een professional met veel ervaring zoveel vrije tijd?

Jeff werd gevraagd hoe hij lege plekken in zijn schema kon behouden, ook al werkte hij in het Amerikaanse bedrijfsleven. Hij zei dat het allemaal kwam door hoe hij dacht.

Het belangrijkste is dat hij niet in de mentale valkuil trapt die zoveel andere professionals doen. Jeff denkt dat de meeste professionals er niet van houden om vrije tijd in hun agenda te hebben, ook al klagen ze dat ze er niet genoeg van hebben. Waarom? Omdat een volle agenda mensen het gevoel geeft dat ze hun tijd goed gebruiken. We brengen bijvoorbeeld veel tijd door in vergaderingen, omdat we ons daardoor druk en nuttig voelen.

Deze bezig-is-goed-mentaliteit zegt dat als iets op een bepaald moment gepland staat bij een bepaalde groep mensen, dat automatisch belangrijker is dan iets dat niet gepland staat.

Laten we zeggen dat een stel een loodgieter heeft gebeld om een lek in hun appartement te repareren. De partner die die dag op het werk geen afspraken heeft gepland, is veel eerder geneigd thuis te blijven en de loodgieter binnen te laten dan de partner die dat wel doet. Maar laten we er meer over nadenken. Zijn die ontmoetingen echt belangrijker dan de tijd die de ander had kunnen hebben om ongestoord over zijn of haar grootste werkproblemen na te denken? Misschien niet.

Vermijd deze nadelige mentaliteit door de verleiding te negeren om al je vrije tijd te vullen. Je hoeft het niet leuk te vinden om bezig te zijn, want iedereen doet dat wel. Zeg geen ja tegen vergaderingen alleen maar omdat je er in theorie bij zou kunnen zijn. En als je het vervelend vindt om ze af te wijzen, onthoud dan dat het smerige geheimpje van vergaderingen is dat ze meestal meer tijd in beslag nemen dan nodig is voor het probleem dat ze proberen op te lossen. Geloof je het niet? Als je naar je planning kijkt, ziet je waarschijnlijk dat al je vergaderingen 30 minuten of een uur duren, ongeacht hoeveel ze moeten doen. Dus zeg nee, tenzij het echt belangrijk is.

 

#4 Tijd doorbrengen met mensen om wie we geven, kan ons het gevoel geven dat de tijd langzamer gaat en kan er zelfs voor zorgen dat we langer leven.

Vrienden geven ons leven meer betekenis en zorgen ervoor dat we ons minder eenzaam voelen. Maar wat zegt de tijdmanagementliteratuur over rondhangen met onze dierbare metgezellen? Een strikt tijdmanagementschema is onverenigbaar met lange middagen en ontspannen avonden doorbrengen met vrienden, toch?

Het is een algemene misvatting dat timemanagement onverenigbaar is met vrije tijd met vrienden. In feite is een slimme manier om je tijd te beheren, om vriendschappen tot je prioriteit te maken. Waarom? Omdat meer tijd besteden aan je belangrijke relaties je gelukkiger maakt en je zelfs het gevoel kan geven dat je meer tijd hebt.

In een onderzoek naar hoe mensen een bepaalde dag doorbrachten, gaven degenen die op deze dag de meeste tijd met familie en vrienden doorbrachten, ook het vaakst aan het gevoel te hebben dat ze in het algemeen de meeste tijd hadden. Omgekeerd gaven degenen die het gevoel hadden dat ze in het algemeen de minste tijd hadden, ook het vaakst aan dat ze gedurende deze dag minder tijd met familie en vrienden doorbrachten.

Belangrijk is dat degenen met de laagste tijdwaarnemingsscores niet minder tijd hadden dan wie dan ook. In plaats daarvan was het omdat tijd doorbrengen met vrienden en familie meestal ontspannend is en je een goed gevoel geeft, waardoor je het gevoel hebt dat je alle tijd van de wereld hebt. Tijd besteed aan bijvoorbeeld Twitter zal dit gevoel niet produceren.

In een ander onderzoek zeiden mensen die het sterk eens waren met de stelling “Gisteren heb ik tijd gemaakt voor mijn dierbaren” ook 15% vaker dat ze genoeg tijd in hun leven hadden om alles te doen wat ze wilden doen.

Tijd maken voor de mensen om wie je geeft, geeft je misschien niet alleen het gevoel dat je meer tijd hebt, maar het kan je op de lange termijn ook meer tijd geven. Hoe? Welnu, studies hebben aangetoond dat mensen met sterkere sociale banden langer leven dan degenen die geen sterke sociale banden hebben. Dit is waarschijnlijk waar omdat goede vrienden en familie je vertellen om voor jezelf te zorgen en je te helpen als je ziek bent. Vanwege al deze goede dingen aan vriendschappen, is het onderhouden van hechte relaties ongeveer net zo goed voor je gezondheid als stoppen met roken.

 

#5 Accepteer dat je tijd beperkt is en stel je verwachtingen lager.

De auteur heeft een groot gezin en een druk leven, net als velen van ons. Tijdens een afgelopen week die bijzonder gek was, kon ze niet anders dan denken aan die schrijvers die maanden weg lijken te zijn van hun familie op rustige zolderkamers met veel tijd om te schrijven. Waarom kon ze haar tijd niet zo besteden? Velen van ons hebben deze ongemakkelijke kloof gevoeld tussen wat we verwachtten en wat er werkelijk gebeurde. Wat kunnen we doen om het te repareren?

Het beste wat we kunnen doen, is veranderen wat we denken dat we met onze tijd zouden moeten doen.

Belangrijk is dat zodra de auteur een bewuste poging deed om haar verwachtingen over hoeveel ze zou moeten doen te verlagen, ze meer leek te kunnen doen in de korte tijd die ze had. Ze ontdekte bijvoorbeeld dat ze binnen een paar uur een eerste versie van een tijdschriftartikel kon schrijven, en dat ze die versie kon redigeren in pauzes van 90 minuten tussen andere dingen die ze in huis moest doen.

Waarom gebeurde dit verbazingwekkende? Welnu, als we onze verwachtingen verlagen van wat we kunnen doen, verspillen we geen tijd met ons zorgen te maken dat we meer zouden moeten doen. Meestal doen we onszelf pijn als onze verwachtingen te hoog zijn. Deze zelf toegebrachte pijn zorgt ervoor dat we ons urenlang zorgen maken over hoe onproductief we zijn, waardoor we niet kunnen genieten van de tijd die we wel hebben.

Dus in plaats van hoge verwachtingen te hebben over hoeveel tijd je aan je werk zou moeten besteden, is de sleutel tot succes op de lange termijn het stellen en voldoen aan lage verwachtingen, keer op keer.

Bedenk eens hoeveel een jong kind leert als het begint te praten. Hun groei hangt niet af van urenlange strikte taallessen en harde straffen voor kleine stapjes vooruit. In plaats daarvan leren kinderen langzaam en worden ze geprezen voor elk nieuw woord dat ze leren en elke kleine stap vooruit in hun taalvaardigheid. Willen wij volwassenen evenveel vooruitgang boeken in de richting van onze eigen doelen, dan moeten we ook langzame en geleidelijke vooruitgang als doel hebben.

 

#6 Besteed je geld aan het vaker laten gebeuren van goede dingen en het minder vaak laten gebeuren van slechte dingen.

We hebben allemaal evenveel tijd – 168 uur per week om precies te zijn. Onze weken hebben hetzelfde aantal uren, maar onze bankrekeningen hebben niet hetzelfde bedrag. Maar wat heeft onze bankrekening te maken met gelukkig zijn? Maakt geld ons gelukkig, of is het gewoon zo dat hoe meer geld we hebben, hoe meer problemen we kunnen verwachten?

Als het om geld en geluk gaat, is het interessant dat hoe je je geld uitgeeft belangrijker is dan hoeveel geld je hebt.

Geld kan je gelukkiger maken als je het gebruikt om dingen te kopen die je helpen dingen te doen die je leuk vindt. Na een tijdje herinneren we ons deze dingen liefdevol, en ze worden bronnen van geluk waaruit we altijd kunnen putten. Belangrijk is dat gekoesterde herinneringen hun vermogen om ons na verloop van tijd gelukkig te maken niet verliezen, zoals de meeste fysieke dingen doen. Een kind dat bijvoorbeeld een nieuw speeltje krijgt, zal er in eerste instantie enthousiast mee spelen. Maar na een tijdje zal ze het waarschijnlijk beu zijn en het niet meer gebruiken. Met andere woorden, ze zal er niet langer blij mee zijn. Aan de andere kant, als je een tent koopt en ermee gaat kamperen, kan die tent je misschien lang gelukkig maken. Waarom? Omdat je je altijd de nachten met de sterren en de kampvuren zult herinneren.

En als geld wordt gebruikt om ons gelukkiger te maken, moeten we opnieuw nadenken over hoe geluk wordt gemeten.

Als we nadenken over hoe gelukkig we zijn, denken we meestal alleen aan hoe tevreden we zijn met ons leven in het algemeen.

Dus als je een goede baan hebt en een leuke plek om te wonen, zou je kunnen denken dat je gelukkig bent. Deze tevredenheid met het leven is echter misschien niet de beste maatstaf voor je geluk. Sterker nog, je humeur wordt vaak veel meer beïnvloed door wat je van uur tot uur doet dan door hoe gelukkig je bent met je leven als geheel. Als je bijvoorbeeld elke dag een lange weg moet afleggen om bij je droombaan te komen, kun je je vaak verdrietig voelen.

Met dit in gedachten kunnen we gaan uitzoeken welke van de dingen die we elke dag doen ons gelukkig maken en welke ons ongelukkig maken. Vervolgens kunnen we plannen hoe we ons geld kunnen gebruiken om deze activiteiten groter of kleiner te maken. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de tijd die iemand kwijt is om van en naar het werk te komen vaak het slechtste deel van de dag is. Als dit ook voor je geldt, kun je je geld gebruiken om dichter bij je werk te gaan wonen, waardoor je minder hoeft te reizen en je zich beter voelt. Ook al kan dit veel geld kosten, het zou een geweldige manier zijn om geld uit te geven aan je geluk.

 

#7 Heb tijd voor je eigen avonturen.

Laura Vanderkam geeft vijf tips om meer gedaan te krijgen en minder druk te hebben.

  • Heb je wel eens het gevoel dat de tijd door je vingers glipt? Niemand kan meer tijd vrijmaken, maar er zijn enkele eenvoudige dingen die we kunnen doen om de tijd die we hebben voller en waardevoller te maken.
 
  • Ontdek hoe de tijd echt verstrijkt. Mensen vertellen zichzelf allerlei verhalen over waar de tijd naartoe gaat (“Ik heb het zo druk! Ik heb helemaal geen vrije tijd!”), maar waarom zou je het niet zeker weten? Probeer eens een week lang je tijd bij te houden. Je kunt een app, een spreadsheet, een notitieblok of iets anders gebruiken dat werkt. De meeste mensen vinden dat als ze wat vrije tijd hebben die ze kunnen gebruiken voor belangrijkere dingen, als ze dat willen.
 
  • Plan wat kleine uitstapjes. We herinneren ons geen tijd die niet interessant is. Dit is hoe jaren door geheugensinkholes kunnen vallen. Probeer kleine avonturen te plannen om elke dag anders te laten voelen. Deze hoeven niet ingewikkeld te zijn. Vraag collega’s voor een picknicklunch. Neem na het eten de kinderen mee naar een speeltuin. Gewoon iets anders doen om het patroon te doorbreken.
 
  • Wees voorzichtig als je ‘ja’ zegt. Als je tijd wilt hebben voor avonturen, kun je je schema niet vullen met dingen die je niet wilt doen. Een ding om te doen? Als je in de toekomst gevraagd wordt iets te doen, vraag jezelf dan af of je het morgen zou doen. Dat maakt het gemakkelijker om de impact te zien. Als het antwoord is dat je dingen zou verplaatsen of annuleren om ruimte te maken voor deze nieuwe verplichting, zeg dan zeker ja. Maar als het antwoord een resoluut “nee” is voor morgen, zou je waarschijnlijk de rest van je leven bij dat antwoord moeten blijven.
 
  • Vertragen. Haasten geeft je gewoon het gevoel opgejaagd te zijn. Probeer op te merken wanneer alles stil is. Vestig je aandacht met opzet op dingen die je kunt zien, horen en voelen. Haal diep adem. Als je van goede tijden geniet, lijken ze langer te duren, waardoor de tijd langer kan aanvoelen.
 
  • Voeg je vrienden toe aan je agenda. Mensen die veel tijd doorbrengen met familie en vrienden hebben het gevoel dat ze meer tijd hebben dan degenen die evenveel tijd besteden aan tv kijken of social media. Een etentje organiseren kost moeite, maar het is leuker dan op Instagram naar foto’s van etentjes van andere mensen kijken. Probeer deze week tijd vrij te maken om met vrienden om te gaan. Je zult er naar uitkijken en je zult het soort persoon voelen dat tijd heeft om met vrienden om te gaan. Daardoor heb je meteen het gevoel dat je minder te doen hebt.
 

Samenvattend

Het belangrijkste punt:

we hebben allemaal elke week evenveel tijd, maar hoe we over die tijd denken, kan veel veranderen. We hebben het gevoel dat we meer tijd hebben als we tijd doorbrengen met familie en vrienden en gelukkige herinneringen maken. Aan de andere kant kunnen zorgen over hoe productief we zijn en het volgen van een saaie routine ons het gevoel geven dat we niet zoveel hebben. Om het meeste uit onze tijd te halen, moeten we stoppen met ons zorgen te maken, onze routines doorbreken en op avontuur gaan met de mensen om wie we geven.

Vind de kennis die jouw marketing gaat veranderen

Kies uit 100+ boek samenvattingen & 100+ marketing FAQ’s van en voor marketing managers.

STOP

De kracht van weten wanneer je weg moet lopen. Het boek Quit (2022) stelt dat weten wanneer je moet stoppen een onderschatte, maar belangrijke vaardigheid is die tot succes kan leiden. Het nuanceert het ouderwetse advies dat doorzettingsvermogen nodig zijn om doelen te bereiken – en biedt een handleiding over

Lees verder →

Start Finishen

Hoe van Idee naar Gedaan te gaan. Start Finishing (2019) is een boek dat je vertelt hoe je je ideeën kunt omzetten in projecten die je kunt afmaken. Het geeft eenvoudig te volgen stappen en tips om het juiste idee te kiezen, het praktisch te maken en eventuele problemen op

Lees verder →

Creatief zelfvertrouwen

Het creatieve potentieel in ons allemaal ontketenen. Creative Confidence laat ons zien hoe belangrijk creativiteit is en hoe het ons leven verandert. Creatief kunnen denken kan je zelfs gelukkiger maken en je helpen het beter te doen, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Artiesten en muzikanten hebben

Lees verder →

Pitch like Hollywood

Wat je kunt leren van de high-stakes filmindustrie. Het boek Pitch Like Hollywood (2022) onthult de geheimen achter hoe films en tv-shows in Hollywood worden gepitcht op een manier die werkt. Zelfs als je niet in Hollywood werkt, kunnen de ideeën achter de Hollywood-pitch in elk bedrijf worden gebruikt. Door

Lees verder →

Vragen / Feedback

Pagina: Klok UIT

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.