De High 5 Routine

Het is tijd om voor jezelf te juichen.

The High 5 Habit (2021) maakt een sterke statement: door slechts één ding aan je ochtendroutine te veranderen, kun je oude, zelfbeperkende gewoonten doorbreken en je leven in een hogere versnelling zetten. Deze blauwdruk voor levenstransformatie maakt zelfverbetering eenvoudiger dan ooit. Het staat vol met persoonlijke verhalen en wetenschappelijk onderzoek.

Onze samenvatting van het boek The High 5 Habit van Mel Robbins:

 

Intro

Waarom? Ontdek hoe een simpele gewoonte een groot verschil kan maken in je leven.

Als je ’s ochtends wakker wordt, hoe voel je je dan? Hoe voel je je, behalve dat je moe en suf bent? Ben jij op de top van je kunnen? Voel je je fantastisch? Ja, niet waarschijnlijk. De meesten van ons voelen zich ontmoedigd als we denken aan de komende dag, en het enige wat we willen is terug naar bed gaan om nog een paar uur te slapen.

Maar wat als er een manier was om dat anders te maken? Geen tijdrovende of ingewikkelde methode, maar een simpele gewoonte waar je vandaag al mee zou kunnen beginnen en die je ochtenden en je hele leven beter zou kunnen maken?

Als dat goed klinkt, laten we aan de slag gaan en ontdekken hoe we de kracht van de High 5 Habit kunnen gebruiken.

In dit artikel zul je ontdekken:

  • waarom je minder spijt zou moeten hebben;
  • hoe het geven van high fives de manier waarop je hersenen werken kan veranderen; en
  • hoe het veranderen van de manier waarop je denkt, is als de was doen.


#1 Begin de dag door jezelf een high-five te geven in de spiegel.

Als je elke ochtend naar jezelf in de spiegel kijkt terwijl je je tanden poetst, wat vind je dan van de persoon die je ziet? Geef jij jezelf een schouderklopje voor de persoon die je geworden bent? Denk je erover na hoe goed je eruitziet of hoe geweldig het is dat je lichaam zoveel dingen kan?

Of besteed je, zoals de meesten van ons, de eerste paar minuten van de dag aan hard zijn voor jezelf en ontdekken dat er dingen mis zijn met je lichaam?

Mel Robbins, die het boek schreef, deed vroeger hetzelfde. Ze keek elke ochtend als eerste naar zichzelf in de spiegel en bekritiseerde haar kin, haatte haar nek en haatte haar buik. Ze bleef zichzelf kwellen tot het tijd was voor haar tweede ochtendroutine, namelijk zich zorgen maken over alle belangrijke dingen die ze die dag moest doen.

Maar toen gebeurde er iets wat ze niet had verwacht. Op een dag ging het niet zoals gepland.

Het belangrijkste punt is om de dag te beginnen door jezelf een high-five te geven.

Robbins klaagde of maakte zich die ochtend geen zorgen. In plaats daarvan groette ze haar spiegelbeeld door haar hand op te steken. Ze haalde het eruit en gaf zichzelf een high-five in de spiegel.

Waarom? Het was niet gemakkelijk om de vraag te beantwoorden. Ze was boos op zichzelf, gestrest en moe. Ze had iemand nodig die haar hielp. Maar ze wist dat de hulp van binnenuit haarzelf moest komen. In zekere zin liet de high five zien hoe zeker van ze van zichzelf was.

Ook al leek het gek, het voelde goed. Ze maakte er een gewoonte van om zichzelf high fives te geven, en elke ochtend als ze de spiegel verliet, voelde ze zich een beetje beter over zichzelf.

Sterker nog, iets over het geven van een high-five aan haar spiegelbeeld zorgde ervoor dat Robbins stopte en weer aan een aantal belangrijke dingen dacht. Ze vroeg zich af of het leven niet beter zou zijn als ze wat meer voor zichzelf juichte. Als ze, in plaats van zichzelf te bekritiseren, woorden van liefde, lof en aanmoediging tegen zichzelf sprak?

Als je morgen wakker wordt en in de spiegel kijkt, moet je een keuze maken. Je kunt de tijd gebruiken om na te denken over je fouten en de problemen in je leven, of je kunt even de tijd nemen om jezelf te prijzen en jezelf een boost te geven.

Kies verstandig en geef jezelf een high-five.


#2 Onderzoek toont aan dat high fives een goede manier zijn om mensen een goed gevoel te geven.

Waar doet een high five je aan denken? Bij elkaar komen om iets te vieren dat je als kind deed, zoals een doelpunt maken of een homerun slaan? Een vriend bedanken voor het krijgen van een promotie of voor het eindelijk kwijtraken van die toxic partner?

Mel Robbins heeft één herinnering die opvalt. Ze liep de marathon van New York City in 2001. Ze was uitgeput en er niet klaar voor. Toen, na ongeveer zeven mijl, begonnen de blaren op haar voeten open te gaan, waardoor elke stap erg pijnlijk werd.

Robbins gaf echter niet op. Het enige dat haar op de been hield, was niet haar bovenmenselijke kracht of stalen vastberadenheid. In plaats daarvan was het de steun van vreemden, vooral de high fives die ze kreeg van iedereen die ze onderweg tegenkwam.

Die kleine daad van vriendelijkheid maakte een groot verschil, en onderzoek kan helpen verklaren waarom.

Dit is het belangrijkste punt: uit onderzoek blijkt dat high fives krachtig zijn.

In één experiment gaven onderzoekers een groep schoolkinderen taken om te doen en probeerden ze ze op drie manieren te laten doen. Sommige kinderen werden door de onderzoekers slim of getalenteerd genoemd vanwege iets dat ze deden. Sommige mensen werden geprezen omdat ze het probeerden; de onderzoekers vertelden hoe hard ze werkten.

Maar de derde groep kinderen werd op een andere manier aangemoedigd: met high fives. Kun jij raden welke groep het werk dat ze deden het leukst vond en het langst volhield? De kinderen die high fives deden.

Maar hoe zit het met jezelf een high five geven? Is dat net zo goed voor jou? Absoluut. Onderzoekers in een veld dat neurobics wordt genoemd, hebben ontdekt dat jezelf high-fiven de manier waarop je hersenen zijn gebouwd kan veranderen.

Neurobisch onderzoek toont aan dat wanneer je een vertrouwde activiteit, zoals tandenpoetsen, combineert met iets nieuws, zoals een high-fiving aan je spiegelbeeld, je hersenen in een verhoogde staat komen die het gemakkelijker maakt om nieuwe neurale verbindingen te maken.

Dus als je jezelf een high-five geeft in de spiegel, weten je hersenen dat er iets nieuws en vreemds aan de hand is. Met andere woorden, het begint op te letten. Als je die daad combineert met gedachten van liefde en zelfaanmoediging, is de kans groter dat je die positieve houding behoudt.

Probeer het zelf: geef jezelf vijf dagen lang elke ochtend een high-five. Je zult versteld staan hoeveel het dingen verandert.


#3 Negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat mensen steeds meer slechte dingen doen.

Mel Robbins is nu misschien een levenscoach, maar toen ze jonger was, leek het soms alsof haar eigen leven uit de hand liep. Als jonge vrouw op de rechtenstudie kreeg ze een grote kans: een zomerstage bij het kantoor van de procureur-generaal van Michigan in Grand Rapids.

Als onderdeel van haar baan werd Robbins gevraagd om aan een project te werken waarin werd gekeken hoe vaak criminelen teruggaan naar de gevangenis. Het was een onderwerp dat heel belangrijk voor haar was en waar ze graag meer over had willen weten, maar ze kon het gewoon niet.

Waarom? Kortom, ze voelde zich overweldigd. Robbins ‘angst om te falen was zo sterk dat ze zelfs nooit aan het project begon te werken. Toen de procureur-generaal haar vroeg om naar zijn kantoor te komen om over een probleem te praten, verzon ze een paar excuses en nam toen ontslag zonder zelfs maar op de hoogte te stellen.

Het belangrijkste punt is dat negatieve gedachten kunnen leiden tot een reeks slechte acties.

Robbins liet twijfel in zichzelf een grote kans veranderen in een bron van stress. Nadat ze was gestopt, voelde ze zich nog slechter over zichzelf. Haar ergste angsten waren uitgekomen: ze had een grote baan gekregen en ze had het helemaal verknoeid. Ze voelde zich een mislukkeling.

Het werd er echter niet beter op. Robbins kreeg de volgende zomer een baan bij een advocatenkantoor in New Mexico, maar nogmaals, deze grote kans bezorgde hem veel angst en twijfel aan zichzelf. Een week voordat ze zou vertrekken om aan de baan te beginnen, belde ze het bedrijf, verzon een verhaal over een noodsituatie in het gezin en vertelde hen dat ze de baan toch niet kon aannemen.

Dit lijkt allemaal heel anders dan de gewoonte van Robbins om zichzelf elke ochtend een high-five in de spiegel te geven, maar op een heel belangrijke manier zijn de twee met elkaar verbonden. Zie je, de zelfvernietigende acties van Robbins kwamen voort uit de gewoonte zichzelf hard te bekritiseren en twijfels over zichzelf te hebben. Elke keer dat het leven haar een kans gaf, had ze dezelfde gedachten, waardoor ze zich minder zelfverzekerd en moedig voelde.

Robbins deed het werk dat ze moest doen om haar zelfvertrouwen op te bouwen, met behulp van therapie. Ze leerde dat het maken van een fout ervoor kan zorgen dat je jezelf gaat haten, en dat het maken van een fout ervoor kan zorgen dat je jezelf nog meer gaat haten. Het is een cirkel van mislukking en zelfhaat die je gevangen houdt in een cyclus van mislukking.

Wat is de remedie? Vriendelijk, behulpzaam en positief zijn voor jezelf, of met andere woorden, het soort persoon zijn dat haar spiegelbeeld een high-five geeft.


#4 Je RAS kan vol informatie komen te staan die niet nuttig is.

De kans is groot dat wanneer je je kleding in de droger stopt, je ook het pluisfilter schoonmaakt. Het maakt niet veel uit. Het is gewoon hoe drogers werken. Na verloop van tijd maakt het drogen van kleding pluisjes en als je het filter niet schoonmaakt, kan de wasdroger zijn werk niet doen.

Het proces is eenvoudig, maar heb je er ooit aan gedacht om iets soortgelijks voor je geest te doen?

Zie je, de geest heeft ook een filter dat het Reticular Activating System of RAS wordt genoemd. Het is zijn taak om de informatie die je hersenen verwerken zo te sorteren dat alleen de belangrijkste informatie het niveau van bewust denken bereikt. En soms kan je RAS wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken, net als het pluisfilter in je wasdroger.

Het belangrijkste punt is dat je RAS vol kan raken met nutteloze informatie.

Dus wat is de “pluis” die ervoor zorgt dat je RAS niet meer werkt? Kortom, het zijn je negatieve en zelfbeperkende gedachten en overtuigingen, zoals die ervoor zorgden dat Robbins geen vooruitgang boekte in haar juridische carrière.

Afwijzingen, tegenslagen, teleurstellingen en beledigingen kunnen allemaal vast komen te zitten in je RAS. Dit zorgt ervoor dat je geest zich concentreert op negatieve informatie en positieve informatie negeert.

We kunnen deze emotionele puinhoop opruimen, en dat is goed nieuws. De High Five-gewoonte en de patronen van eigenliefde en zelfacceptatie die Robbins suggereert, zijn als het afpellen van een dikke laag pluisjes.

Een van de manieren waarop je RAS informatie sorteert, is hoe belangrijk het is. Als de RAS denkt dat je negatieve dingen belangrijk en relevant vindt, zal hij ze nog meer aan de orde stellen. Maar als je op zoek gaat naar goede dingen, zal je RAS leren om zich daarop te concentreren.

Het is belangrijk om dat laatste punt nog eens te herhalen. Je bent niet overgeleverd aan je RAS. Je kunt hem leren waar hij op moet letten en hem beetje bij beetje trainen om zich te concentreren op alle goede dingen in je leven. Je nieuwe gewoonte om je spiegelbeeld een high-fiving te geven, is de eerste stap in de goede richting, maar het is niet de enige. In het volgende punt kijken we naar een krachtige techniek die je kunt gebruiken om je RAS voor je te laten werken.


#5 Stop met denken, herhaal een mantra en gedraag je als de persoon die je wilt zijn.

Op dit moment voel je je misschien een beetje twijfelachtig. Je spiegelbeeld een high-five geven voelt op dat moment misschien goed, maar het kan je humeur of zelfvertrouwen niet echt veranderen, toch? 

Nou, je bent niet de enige die er zo over denkt. Toen de dochter van Mel Robbins voor het eerst hoorde over de nieuwe gewoonte van haar moeder, dacht ze hetzelfde. Hoe kan zoiets eenvoudigs als zichzelf een high-five in de spiegel geven, lang gekoesterde overtuigingen en attitudes veranderen?

Zo zei Robbins het. Is het je ooit opgevallen dat dingen waar je op let vaker in je leven lijken op te duiken? Je koopt een nieuwe auto, en ineens zie je dat er veel andere soortgelijke auto’s op de weg zijn. Of misschien word je verliefd en merk je ineens hoeveel liefdesliedjes er op de radio zijn.

Nou, als je de High Five-gewoonte doet, lijkt de wereld je ineens goede dingen te geven.

Dit is het belangrijkste punt: stop met denken, herhaal een zin voor jezelf en gedraag je als de persoon die je wilt zijn.

Er zijn drie belangrijke stappen om je RAS te trainen om de wereld anders te zien. De eerste is eenvoudig: doorbreek je oude manier van denken.

De volgende keer dat je merkt dat je hard voor jezelf bent of aan jezelf twijfelt, stop dan en zeg tegen jezelf: “Daar denk ik niet aan.” Het klinkt eenvoudig, maar door niet steeds dezelfde oude gedachten te herhalen, train je je RAS om ze ook in de toekomst te negeren.

Maar dat is niet genoeg om de manier waarop je al denkt te veranderen. Je moet ze wegdoen en ze vervangen door iets beters – iets leukers, behulpzamer en reëler. Hier kan een mantra helpen. Maar je moet voorzichtig zijn met welke je kiest.

Als je niet in je mantra gelooft, zal je geest het volledig verwerpen. Kies iets waarvan je denkt dat het zowel positief als waar is. Probeer iets als: “Ik word elke dag een beetje sterker” of “Ik verdien het om me vandaag goed te voelen”.

De laatste stap is om je te gedragen als de persoon die je wilt worden. Je kunt diepgewortelde overtuigingen niet veranderen zonder iets te doen, en als je jezelf anders ziet handelen, laat je geest zien dat je nieuwe overtuiging juist is.

Laten we alles samenvoegen. De volgende keer dat je een nare gedachte hebt, stop er dan mee en zeg tegen jezelf dat je er niet aan gaat denken. Zeg dan keer op keer een positieve en ware mantra tegen jezelf. En tot slot, laat zien dat je nieuwe overtuiging waar is door hoe je handelt.


#6 In plaats van sorry te zeggen, zeg dankjewel.

Hoe vaak moet je zeggen dat het je spijt? Sommigen van ons hebben tics waar moeilijk vanaf te komen is. Het woord “sorry” lijkt de hele tijd op onze lippen te liggen. We zeggen het als we plannen moeten wijzigen, als we hulp nodig hebben en zelfs als iemand ons tegenkomt op straat.

Op het eerste gezicht lijkt het een goede gewoonte. Wie doe je pijn als je zegt dat het je spijt? Maar als je wat dieper kijkt, kan de drang om je excuses aan te bieden een teken zijn van iets zorgwekkenders: een overactief schuldgevoel dat het moeilijk kan maken om een echt bevredigend leven te leiden.

Het punt is dat als je je leven moedig en eerlijk leidt, je soms mensen teleurstelt. Het betekent ook dat je soms op andere mensen moet vertrouwen, of het nu gaat om morele steun, een gunst of gewoon een sympathiek publiek. Dus stop met zeggen dat het je spijt en begin in plaats daarvan “dankjewel” te zeggen.

Het belangrijkste punt is om dankjewel te zeggen in plaats van sorry.

Het voelt veel beter om in de buurt van dankbaarheid te zijn dan in de buurt van schuldgevoelens. Met andere woorden, het is beter bedankt te worden dan gevraagd te worden om sorry te zeggen.

Sterker nog, mensen die de hele tijd “sorry” zeggen, kunnen soms vervelend zijn. Een van de vrienden van de auteur is zo. Hij of zij heeft altijd het gevoel dat ze sorry moeten zeggen.

Op een dag realiseerde de auteur zich dat de gewoonte van haar vriendin om zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te zetten elke keer dat ze zich verontschuldigde, haar eigenlijk op de zenuwen werkte. Ze bedankte de auteur niet voor haar vriendelijkheid of geduld. In plaats daarvan wilde ze gewoon weten dat ze niet gek was. In vergelijking met een oprecht “Dankjewel”, begonnen haar excuses een beetje zwak te voelen.

Wees niet zo’n vriend. Mensen die om je geven willen je helpen en er voor je zijn. Als iemand zijn best doet om iets aardigs voor je te doen, zeg dan niet dat het je spijt. Bedank ze in plaats daarvan.

‘Dankjewel’ zeggen, laat niet alleen zien hoe aardig de persoon met wie je praat is. Het laat je ook je behoeften toegeven zonder dat je je er slecht over voelt. Het vertelt de wereld en jezelf dat je je niet rot hoeft te voelen als je je eigen behoeften en wensen hebt.

Als je er altijd spijt van hebt dat je daar bent, is het moeilijk om een high-five-houding te hebben. Maar dankbaarheid? High fives en dankbaar zijn gaan samen.


Samenvattend

Het belangrijkste punt:

Door jezelf elke ochtend een high-five in de spiegel te geven, kun je beginnen met het maken van veranderingen ten goede. Het is een blijk van steun en vertrouwen die wordt ondersteund door de wetenschap. En om het meeste uit de kracht van de High Five-gewoonte te halen, moet je deze actie combineren met een bewuste poging om de manier waarop je denkt te veranderen. Train je geest om je te concentreren op de goede dingen in het leven, gedraag je als de persoon die je wilt worden, en stop met je excuses aan te bieden aan mensen en begin ze in plaats daarvan te bedanken.

Advies:

Geef jezelf drie weken de tijd om na te denken over die grote verandering voordat je hem doorvoert.

Mensen stellen grote veranderingen in hun leven vaak te lang uit. We kunnen maanden, jaren of zelfs decennia wachten voordat we iets doen, of misschien doen we helemaal niets. Mel Robbins zegt dat je jezelf drie weken de tijd moet geven om het af te maken. Het is ver genoeg weg dat je een plan kunt maken en de details kunt uitzoeken, maar niet zo ver weg dat je iets kunt uitstellen.

Vind de kennis die jouw marketing gaat veranderen

Kies uit 100+ boek samenvattingen & 100+ marketing FAQ’s van en voor marketing managers.

Fascineer

Je zeven triggers om te overtuigen en te boeien. In haar boek Fascinate laat Sally Hogshead ons zien hoe fascinerend we kunnen zijn. Fascinate geeft jou, je bedrijf en je merk de tools om te fascineren. Het doet dit door in levendige taal uit te leggen hoe fascinatie werkt en

Lees verder →

Pitch like Hollywood

Wat je kunt leren van de high-stakes filmindustrie. Het boek Pitch Like Hollywood (2022) onthult de geheimen achter hoe films en tv-shows in Hollywood worden gepitcht op een manier die werkt. Zelfs als je niet in Hollywood werkt, kunnen de ideeën achter de Hollywood-pitch in elk bedrijf worden gebruikt. Door

Lees verder →

Eet die kikker!

21 geweldige manieren om te stoppen met uitstellen en meer gedaan te krijgen in minder tijd. Het boek Eat That Frog! gaat over het overwinnen van uitstelgedrag en het leren omgaan met je tijd. Het is normaal om het gevoel te hebben dat je te veel te doen hebt, maar

Lees verder →

Wat de succesvolste mensen doen vóór het ontbijt

En twee andere korte handleidingen om meer te bereiken op het werk en thuis. Het boek What the Most Succesvolle People Do Before Breakfast is een gids voor de ochtend. Het geeft je een stappenplan waarmee je jouw ideale ochtendroutine ontwerpt en uitvoert. De tips komen uit de levens van

Lees verder →

Vragen / Feedback

Pagina: De High 5 Routine

Vragen of feedback over dit artikel? Laat het hieronder weten en vermeld je e-mail als je een reactie wilt ontvangen.

Werkt iets niet? Meld ‘bugs’.

Voor hulp en ondersteuning kun je naar het Helpcentrum gaan.